Regija
DIREKTIVA EU-A O UPOTREBI PESTICIDA

Poljoprivrednici mogu biti kažnjeni smanjenjem poticaja
Objavljeno 23. veljače, 2019.
VINKOVCI


Europski je parlament usvojio izvješće o provedbi Direktive o održivoj upotrebi pesticida, koja je donesena 2009. godine i ovim se izvješćem pozivaju države članice da utvrde konkretne mjerljive ciljeve i vremenske planove za smanjenje upotrebe pesticida i kriterije za integriranu zaštitu bilja.Tada je rečeno kako se upotreba pesticida u Europi konstantno povećava od 90-ih te da je unatoč svijesti o potrebi održive poljoprivrede i razvoju pesticida koji se mogu koristiti u manjim dozama, vidljivo kako se upotreba pesticida nije smanjila. EU parlamentarci poručili su da poljoprivrednici imaju pravo koristiti sredstva koja neće ugroziti njihovo vlastito zdravlje i ona koja nemaju negativan utjecaj na okoliš i njihove farme, kao i da direktiva predviđa niz mjera za smanjenje učinaka upotrebe zaštitnih sredstava na zdravlje ljudi i okoliša i promicanje zaštite bilja te korištenje alternativnih nekemijskih metoda.


Što ova Direktiva znači za hrvatske poljoprivrednike i kako ju najučinkovitije provesti, pojasnila je Mira Živković, viša stručna savjetnica u Savjetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede za Vukovarsko-srijemske županiju.


- Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, poljoprivrednici u Republici Hrvatskoj dužni su pridržavati se određenih pravila i obveza koje su podložne inspekcijskom nadzoru i kontrolama, a odnose se na područje zaštite bilja. Recimo, poljoprivrednici su dužni prilikom kupnje i primjene pesticida imati važeću iskaznicu koja se dobiva nakon položenog tečaja iz održive uporabe pesticida, a koja vrijedi pet godina. Nakon toga ponavljaju tečaj. Važno je naglasiti i to da strojevi za primjenu sredstava za zaštitu bilja moraju biti atestirani, a atestiranje smiju vršiti samo ovlaštene ispitne stanice kojima je dozvolu dalo Ministarstvo poljoprivrede – kaže Živković i preporuča da se poljoprivrednici svakako pridržavaju propisa, jer ako se prilikom kontrole ili inspekcije utvrde neke od nepravilnosti, moguće je poljoprivrednika kazniti novčanom kaznom ili umanjenjem poticaja.


Poljoprivredna inspekcija u prošloj je godini provela 979 nadzora pravilne primjene sredstava za zaštitu bilja, od čega je u 152 slučaja voće i povrće uzeto radi određivanja prisutnosti pesticida.
Tom prilikom zaključeno je da je situacija s primjenom pesticida u Hrvatskoj zadovoljavajuća, jer se utvrđene nepravilnosti uglavnom odnose samo na način evidencije njihova korištenja. M.Flego
Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike