Regija
IZGRADIT ĆE I 750 PRIKLJUČAKA BESPLATNIH ZA SVE MJEŠTANE

Koška izgradila modularni pročiščivać koji radi bez obzira na broj priključaka
Objavljeno 23. veljače, 2019.
NAŠICE

Općina Koška u velike investicije krenula je s pročistačem otpadnih voda koji je povezan s projektom aglomeracije Koška. Vrijednost ovog uređaja veća je od 8 milijuna kuna, a u sufinanciranju sudjeluju Hrvatske vode s 80 posto i Općina Koška s 20 posto potrebnog novca.

- Uređaj je predviđen da radi u obliku modularnog nadograđivanja, a to znači da je moguće krenuti u rad s vrlo malim brojem priključaka. A onda, prema potrebama, kako se ljudi budu priključivali, tako se moduli povećavaju, dok uređaj radi neometano. Ovaj pročišćivač dugo je očekivan projekt, čije smo projektiranje počeli još prije deset godina, a vezan je usko uz zaštitu okoliša, ekologiju i probleme koje može prouzročiti povećana potrošnja vode - ističe načelnik Općine, Zoran Kovačević, koji nadodaje da se u ovom trenutku obavljaju završni elektroradovi, nakon čega će se uređaj pustiti u rad.

Uz to, Općina je u proteklom vremenu izgradila i 6000 metara kolektorske mreže u vrijednosti većoj od 10 milijuna kuna, koja će biti u funkciji pročistača. Trenutačno se obavljaju i posljednje pripreme za objavu javnog natječaja za izgradnju kanalizacijske mreže dužine oko 15 kilometara uz 11 crpnih stanica. Vrijednost izgradnje kanalizacijske mreže procjenjuje se na 25 milijuna kuna, a financira se iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, u koji su uključene Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Općina Koška.

- Očekujemo da će naš udjel u projektu biti oko milijun kuna, što je proračunski unaprijed osigurano. Dodatnoj kvaliteti ovog projekta zasigurno pridonosi izgradnja 750 kućnih priključaka, koji će biti besplatni za sva domaćinstva - istaknuo je načelnik, dodajući da je završen i sustav kompletne vodoopskrbe za svih 10 naselja koji pripadaju općini. S obzirom na provođenje vodoopskrbe, nakon puštanja u rad pročišćivača svi oni koji koriste gradsku vodu moći će koristiti i sustav odvodnje, tako će se suzbiti ekološki problemi koji su nastajali zbog korištenja septičkih jama.

Pročišćivać je smješten između naselja Niza i Koška, a pri definiranju lokacije poštovani su svi ekološki standardi s obzirom na to da pročišćena voda ide i u kanal Jasenovica. Također, lokacija je bitna i zato što se nalazi na sredini prve faze realizacije projekta, koji će prvo uključiti naselja Košku i Nizu, a nakon toga slijede Breznica Našička i Ordanja.
Ivona Ćosić
Uređaj radi u obliku modularnog nadograđivanja, moguće je krenuti u rad s vrlo malim brojem priključaka
Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike