Regija
NA DEPONIJU “VITIKA”

Predali 13.500 kg animalnog otpada
Objavljeno 23. veljače, 2019.
ĐAKOVO

Za Đakovčanima je prva sezona svinjokolja u kojoj su građanima na usluzi dva spremnika od po 1200 litara na gradskom deponiju Vitika, a za odlaganje isključivo životinjskog otpada. Ispunjavanje je to i obveza prema ekološki visoko zahtjevnoj i osviještenoj Europi. Pojedine općine s područja Đakovštine, poput Semeljaca, odlaganje ovakvog otpada imaju još otprije – Semeljčani tri kontejnera za životinjske ostatke imaju već pet godina. Usluga odlaganja takvog otpada u za to predviđenim specijaliziranim spremnicima besplatna je, a đakovačko Komunalno poduzeće Univerzal animalni otpad predaje tvrtki Agroproteinka iz Sesveta, ovlaštenoj za zbrinjavanje i preradu životinjskih nusproizvoda.

Agroproteinka je Univerzalu dostavila podatke o prikupljenom životinjskom otpadu u prvoj sezoni svinjokolje na đakovačkom području, a kada je, od početka studenoga prošle godine do kraja siječnja 2019., prikupljeno 13.420 kilograma tih ostataka, gotovo 13,5 tona, a što su dobra prva iskustva u navikavanju građana da animalni otpad odlažu u specijaliziranim spremnicima, a ne, kao do sada, u kante za miješani kućni otpad, ili da ih zakopavaju, bacaju na gnojnice, po selima na (nekadašnjim) stočnim grobljima i dr. Prva dobra iskustva s pravilnim odlaganjem životinjskog otpada stižu u trenutku kada kreće prikupljanje i sortiranje otpada uz novi obračun usluge odvoza otpada iz "klasične", zelene kante, ali i drugih kanti sortiranog otpada kao što je papir, plastika, biootpad, pa je i odvoz animalnog otpada "testiranje" koliko su građani svjesni potrebe razvrstavanja i pravilnog odlaganja pojedine vrste otpada..

Riječ je o zbrinjavanju animalnog opada za one građane koji svinjokolju obavljaju za vlastite, a ne komercijalne potrebe.

- Zbog zaštite od smrada i sprječavanja mogućih izvora bolesti, životinjske lešine i sav animalni otpad zabranjeno je odlagati u posude za miješani komunalni otpad - upozoravaju u Univerzalu.

– U te spremnike može biti bačen samo animalni otpad – ostaci mesa i kosti, ne i najlonske vreće u kojima ljudi dovoze taj otpad, pa naši komunalci imaju problema da vreće izvade iz tih kontejnera. Seoska smo sredina i nekada su postojala stočna groblja pa još uvijek neki tamo voze takav otpad, a što je definitivno pogrešno, pa naši komunalci to moraju vraćati. Uostalom, za to nema ni potrebe – odlaganje tog otpada u spremnike za građane je potpuno besoplatno, a postavljeni su u Semeljcima, Koritni i Mrzoviću. Kada ih napunimo, nazovemo Agroproteinku i ona dolazi isprazniti ih. Toj tvrtki Općina plaća za preuzeti otpad nešto više od kune po kilogramu - kaže semeljački načelnik Grga Lončarević. Suzana Župan
Manje kolinja
U Veterinarskoj stanici Đakovo također pozdravljaju odaziv građana da animalni otpad odlažu u spremnicima na Vitiki. Direktor VS-a Đakovo Ante Strmotić kaže kako je broj svinjokolja u pojedinim dijelovima Đakovštine u prošloj sezoni pao i do 10 posto, najviše u ambulantama ovog VS-a u Gorjanima i Drenju. “Razlog tome uglavnom su migracije stanovništva”, ističe Strmotić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike