Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Ljubite svoje neprijatelje
Objavljeno 23. veljače, 2019.

Jedna od Isusovih izreka koja je osobito podložna površnom tumačenju, pa i banaliziranju, svakako je ova: "Velim vama koji slušate: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju".


Možemo li, i smijemo li, primjerice, obvezivati nekoga da ljubi onoga koji mu je svjesno i iz niskih pobuda ubio dijete? Nije li nam dosta onih fraza iz vremena Jugoslavije da trebamo voljeti sve narode i narodnosti, osobito druga Tita? Tko uopće može nekoga obvezivati na ljubav? Može li se uopće voljeti po zapovijedi?


Idemo postupno. Za početak je važno ne snovati osvetu i ne mrziti. Pogledajmo: ako na mržnju odgovaram mržnjom, onda se spuštam na razinu onoga koji mi je zlo učinio. I onda se zavrti onaj pakleni krug krvne osvete koja nema završetka. U tome slučaju ja sam pobijeđen, jer se u meni stvorila mržnja, a ona nikad ne donosi mir i radost, ona je prema definiciji nemir. Zlo i zločin nikada ne odobravamo, ako baš hoćete, zločin i grijeh možemo mrziti, ali nikada čovjeka - grešnika ili zločinca. Bog jedini poznaje tajne srca i on jedini zna što je bilo u tome čovjeku da je tako postupio. Naprotiv, ako volimo grešnika, neprijatelja, činimo dvostruko dobro: čistimo svoju dušu od žuči mržnje, vedro gledamo na svoj život, a u isto vrijeme pomažemo grešniku da se promijeni. Zato je mnogo, mnogo bolje da ja svojim praštanjem i svojom ljubavlju pobijedim zlo u čovjeku grešniku, negoli da njegova mržnja obuzme moje srce. Ako čovjek mirno ide ovim životom ne dopuštajući da ga zlo obuzme, on već ovdje na zemlji živi rajski životom. Pavao, koji je imao mnoštvo neprijatelja i zavidnika koji su mu o glavi radili, sa svim mirom govori: "Ako je gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga, i ako je žedan, napoj ga! Činiš li tako, ugljevlje mu ražareno zgrćeš na glavu. Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo." Nije slučajno da Pavao ovako govori. On je bio sudionik ubojstva svetoga Stjepana koji je molio za svoje ubojice. Duboko je istinita ova pomalo zločesta slika: kada na mržnju odgovaraš ljubavlju, to je slično kao da svome neprijatelju žeravicu sipaš po glavi. Nitko ne može ostati imun na iskreno oproštenje i istinsku ljubav. Krist je tako činio. Pavao je tako činio. Vrijedi pokušati.
Piše: Zvonko PAŽIN
Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto