Ekonomija
UZ SVJETSKI DAN TURISTIČKIH VODIČA

Samozaposlene osobe i kad nemaju posla?!
Objavljeno 23. veljače, 2019.
Negodovali smo i inzistirali da se izmijeni stav o vodičima kao slobodnom zanimanju. Odgovore nismo dobili - kaže Nuić Prka

Već tradicionalno osječki turistički vodiči obilježavaju Svjetski dan turističkih vodiča prigodnom večerom i druženjem. Tako je bilo i ove godine na okupljanju u restoranu Kompa gdje su im se pridružili kolege iz cijele Slavonije i Baranje. No ovaj put, umjesto najave zanimljivih turističkih ruta, u središtu je bio ozbiljan problem. Riječ je o promjeni statusa turističkih vodiča.

- Novim tumačenjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) naš je status doveden do apsurda. Naime, odnedavno nas država smatra samozaposlenim osobama, a to znači da ne možemo biti prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje i primati naknadu za nezaposlene, niti ostvarivati druga prava, čak i kada nemamo posao. Da apsurd bude još veći, u nekim ispostavama Zavoda vodičima savjetuju da se ispišu iz registra turističkih vodiča koji se vodi u svakoj županiji, pa čak i da prerežu iskaznicu te se ponovno prijave na biro kao nezaposlene osobe. No, ja se želim baviti svojim poslom i ako mi primjerice neki poslovni suradnik javi da za tri dana dolazi grupa gostiju u Osijek, ja moram ponovno pokrenuti cijelu proceduru upisa da bi me evidentirali kao turističkog vodiča te tražiti iskaznicu, a to minimalno traje mjesec dana - kaže Stanko Subotić, turistički vodič s dugogodišnjim iskustvom u tom poslu.

Odjava, pa prijava...
A kad odradi taj posao, onda bi ponovno trebao ići u upisnik, odjaviti se, pa se prijaviti na biro i čekati sljedeći posao. "Mi smo doista mala zemlja velikih apsurda. Jer, ti upisi, pa onda i ispisi stvarno koštaju, kao što svoju cijenu ima i polaganje ispita za turističke vodiče te ishođenje iskaznice. Naime, iskaznica koju dobijete kada položite ispit na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ne vrijedi za područja cijele Hrvatske, nego samo slavonskih županija. Osobno sam polagao ispite u desetak županija i to me koštalo mnogo novca." Hoće li mi onda država vratiti taj novac kad se ponovno prijavim kao nezaposlena osoba, ili im ja moram vratiti sredstva koja su mi oni dali na temelju stečenih prava", pita se Subotić.

Povrat novca
S tim u vezi, ističu u Zajednici društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH), neki područni uredi HZZ-a traže od vodiča povrat sredstava koja su već isplatili, i to retroaktivno.

- ZDTVH je zgrožen ovakvim ponašanjem koje se temelji na stavu koji se promijenio preko noći, a da se u isto vrijeme nije promijenila ni jedna jedina zakonska odredba. Isto će potaknuti sivu ekonomiju, a posebice ugrožava kolege u krajevima koji trebaju najveću podršku, u što se ubraja poglavito Slavonija. Negodovali smo i inzistirali da se izmjeni stav o vodičima kao slobodnom zanimanju. Jedina informacija, dana i medijima, jest da više ministarstava razgovara o tom problemju, ali mi odgovore još nismo dobili - kaže Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

Mi smo dobili samo šturi odgovor HZZ-a: "Obavještavamo Vas da je Hrvatski zavod za zapošljavanje provedbeno tijelo i kao takvo ima obvezu provoditi odluke donesene na zakonodavnoj razini za koju su nadležna ministarstva."

Da je nužan razgovor resornih ministarstava, vezano uz status turističkih vodiča, smatra iskusni osječki turistički vodič Vlado Pest, i dodaje: "Do ove situacije je došlo jer neki misle da mi vodiči jako mnogo zarađujemo, pa nam ne treba pomoć s biroa. A državi, naravno, treba novac. Naš posao nije stalni, nego je povremen, a nas angažiraju turističke agencije. Primjerice, radim jedan dan, onda ne radim 13 dana, pa radim tri dana. Zato vodiči ne mogu pripadati kategoriji samozaposlenih osoba, nego kategoriji tražitelja posla. Za rad su nam potrebne tri stvari: uvjerenje o osposobljenosti, evidencija pri Odjelu za gospodarstvo, i iskaznica, zato bi se o našem statusu trebala dogovoriti tri resorna ministarstva: turizma, uprave i rada. No, dok se ne dogovore, trebalo bi ostaviti dosadašnje tumačenje, jer pravna norma trebala bi uvijek ići u korist stranke." Vesna Latinović
ČOVJEK - KLJUČ USPJEHA U TURIZMU
Hrvatska je turistička zemlja, imamo najveći udjel turizma u BDP-u u Europi, gotovo 20 posto, a čovjek je ključ uspjeha u turizmu. Bar tako već godinama tvrde svi čelni ljudi hrvatskog turizma. A je li doista tako? U našem slučaju čini se da nije. Turistički vodiči stranom su gostu bitna karika u stvaranju slike o Hrvatskoj, ili bi to trebali biti. No, ovakvim maćehinskim odnosom države prema nama izgleda da baš i nismo toliko važni. To je dio komentara turističkih vodiča koje smo čuli na temu promjene njihovog statusa.
Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

Najčitanije iz rubrike