Kultura
ZA MLADE U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Obiteljsko, edukativno i zabavno na izložbi 
Objavljeno 23. veljače, 2019.
Uz 10 kuna popusta na cijenu pojedinačne ulaznice za djecu i odrasle u pratnji, bit će tu zanimljivih iznenađenja
ZAGREB

Umjetnički paviljon u Zagrebu do kraja aktualne izložbe "Zbirka Kurjak" priprema zanimljive edukativne programe za učenike nižih razreda osnovne škole.

"Kako bismo popularizirali umjetnost kod naših najmlađih sugrađana i tako ih od malena odgajali da zavole umjetnost te da im umjetnost bude zauvijek sastavni dio života, odlučili smo u naše izložbene programe uvesti jednu novinu - zajedničko razgledavanje izložbe roditelja sa svojom djecom, odnosno baka i djedova sa svojim unucima - sve pod stručnim vodstvom naše muzejske pedagoginje", najavljuju iz Umjetničkog paviljona te dodaju "Roditelji, djedove i bake - pozivamo da zajedno sa svojom djecom i unucima provedu subote u Umjetničkom paviljonu i uživaju u slikama nekih od najvažnijih hrvatskih autora uz interaktivno i zanimljivo stručno vodstvo muzejske pedagoginje Umjetničkog paviljona.

Svake subote

Program počinje u subotu, 23. veljače 2019., i održavat će se svake subote do 17. ožujka., odnosno do kraja izložbe - u dva termina - s početkom u 11 i u 16 sati. Ovaj edukativno-zabavni program namijenjen je osnovnoškolcima od 1. do 5. razreda.


"Uz 10 kn popusta na cijenu pojedinačne ulaznice za djecu i odrasle u pratnji, bit će tu raznih iznenađenja, pa vas sve zajedno očekujemo već ove subote", poručuju iz Odnosa s javnošću Umjetničkog paviljona u Zagrebu.


Inače, ciklus Privatne kolekcije u javnoj instituciji Umjetnički paviljon pokrenuo je 2014. godine izložbom Kolekcije Vugrinec, potom je slijedilo upoznavanje s kolekcijom Hanžeković te kolekcijom Roglić. Naime, rijetko koja izložba u Hrvatskoj posljednjih desetak godina, a koja se bavi hrvatskom Modernom, nije uključila djela iz Zbirke Kurjak. Ipak, predstavljanje Zbirke Kurjak, u sklopu ovoga Ciklusa u Umjetničkom paviljonu, prvo je cjelovitije predstavljanje javnosti umjetnina koje profesor Kurjak skuplja dugi niz godina. Kurjakova zbirka sastoji se danas od više stotina djela (u najrazličitijim tehničkim vrstama i sadržajnim žanrovima).


Važno je istaknuti da Umjetnički paviljon ovim Ciklusom želi skrenuti pozornost na privatne kolekcije svim onim čimbenicima u hrvatskome društvu kojima je u fokusu interesa kultura i umjetnost. Jer, privatne kolekcije vrlo su važni resursi za upoznavanje umjetničkih opusa, a brojne muzejske zbirke nastale su upravo zahvaljujući sakupljačkom žaru pojedinaca, entuzijasta, kolekcionara.
160 izložaka

Izložba Zbirke Kurjak obuhvaća oko 160 izložaka u različitim tehnikama i formatima: od vrlo velikih, reprezentativnih formata u tehnici uljenih boja do sitnih bilježaka, crteža, skica ili ilustracija. Bit će prikazana djela mnogih uglednih i najuglednijih umjetnika od početaka Moderne do sada aktualnih mladih prvaka, napisao je, među ostalim, autor izložbe Igor Zidić.

Darko Kovačević
NAJVAŽNIJI HRVATSKI SLIKARI
Na izložbi su djela Bukovca, Medovića, Čikoša-Sesije, Crnčića, Kovačevića, Vidovića, Auera, Račkoga, Krizmana, Krušlina, N. Rojca, Račića, Becića, Mijića, Babića, Miše, Gecana, Šeferova, Varlaja, Krizmanića, Trepšea, Uzelca, K. Hegedušića, Motike, Mujadžića, Paraća, Detonija, Šimunovića, Šohaja, Šebalja, Kopača, I. Generalića, Glihe, Dulčića, Price, Veže, Lovrenčića, Reisera, Masle, Murtića, Rabuzina, Džamonje, Vanište, Ivančića, Stančića, Trostmana, N. Kavurić-Kutrovića, Berbera, dvojice Vejzovića, Kauzlarića, Lapuha, Kuliša i brojnih drugih vrsnih majstora.
Jasminka Poklečki Stošić

ravnateljica UP-a

Roditelji, djedove i bake - pozivamo vas da zajedno sa svojom djecom i unucima provedete subote u Umjetničkom paviljonu i uživate u slikama uz stručno vodstvo naše muzejske pedagoginje.
subotom
STRUČNO VODSTVO U 11 I 16 SATI
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike