Kultura
25. JUBILARNI MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ

Za obnovu Dorina Steinway klavira
Objavljeno 22. veljače, 2019.
NAŠICE

U organizaciji OGŠ Kontesa Dora, Tamburaškog društva "Dora Pejačević" Našice i Zavičajnog muzeja Našice danas (subota, 23.veljače) svečano biti otvoren 25. jubilarni Memorijal Dore Pejačević.


Dugogodišnja glazbeno-kulturna manifestacija, posvećena prvoj hrvatskoj skladateljici, ove će godine početi koncertom "Povratak Steinway klavira" u izvedbi poznatih glazbenika iz Beča. Sopranistica Josipa Bainac, rođena Vinkovčanka, diplomirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilista u Zagrebu, gdje je primila eminentnu nagradu "Mirjana Bohanec", a danas je poznata po nastupima diljem svijeta. Njezin nastup popratit će na klaviru David Hausknecht, aktivani internacionalni koncertni pijanist s adresom u Beču, gdje radi kao predavač na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.


Koncert će biti održan u Koncertnoj dvorani OGŠ Kontesa Dora u Našicama u 18 sati. Razlog dolaska mladih umjetnika je poticaj obnovi Steinway klavira, na kojemu je Dora počela svirati s nepunih 12 godina, a kasnije je na njemu i skladala. Klavir se trenutačno nalazi u prostorijama OGŠ Kontesa Dora, na kojemu je nekad, osim Dore, muzicirao i jedan od najvećih svjetskih pijanista Arthur Rubinstein.
Uvertira je to u jubilarni memorijal koji će obuhvatiti mnogobrojne nastupe, gostovanja i natjecanja u Našicama. I.Ć.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRIBINA NA FFOS-U “STO GODINA OD JESENI SREDNJEG VIJEKA JOHANA HUIZINGE”

Utjecaj na obrat u humanističkim znanostima

2

U POVODU OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA

Muzejske zanimljivosti

3

JANEZ PUHAR, PRVI SLOVENSKI FOTOGRAF

Već 1842. razvio svoj jedinstveni postupak fotografije na staklu