Magazin
TJEDNI OSVRT

Kolindino preobraćenje
Objavljeno 23. veljače, 2019.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, iako je donedavno kotirala kao neformalni vođa desnice, u posljednje se vrijeme distancirala i vratila u desni centar. Svoj otklon od donedavne politike i približavanje politici HDZ-a, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, potvrdila je i na konferenciji za novinare u povodu četvrte obljetnice polaganja svečane prisege. Uvidjelo se da je njezina “oštrica” prema Vladi otupila, što je protumačeno “kupnjom” potpore za drugi mandat.

Ali, ono što je najviše odjeknulo i mnoge prilično iznenadilo jest izrečeno priznanje: “Pogriješila sam kad sam rekla da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav. On nije prihvatljiv”. Naravno, odmah je uzburkala strasti sa svih strana, a ponajviše radikalne desnice, pa je i više političkih analitičara sve skupa protumačilo kao predsjedničin veliki gaf, zbog kojeg bi mogla izbubiti podršku desnijeg biračkog tijela. Istina bi ipak mogla biti drukčija, a to je da pridobije glasače i drugih stranaka desnog centra, pa čak i zbog približavanja HDZ-ovoj i Plenkovićevoj aktualnoj politici. Ukratko, ništa od toga ne bi joj trebalo osobito naštetiti.

Inače, Grabar-Kitarović još nije objavila da će po drugi mandat, niti se zna kada će to točno učiniti. Predsjednica opetovano odgovara: “Svoju ću odluku objaviti kad za to dođe vrijeme. Držim da nije sazrelo vrijeme da se objavljuje ili ne objavljuje kandidatura”. Doznaje se samo da bi to moglo biti nakon izbora za Europski parlament, ali i da je o svojoj kandidaturi razgovarala s Plenkovićem te da će na vrijeme objaviti i traženje potpore HDZ-a kao njihova kandidatkinja. Bitno je to jer ljevica zasad nema relevantnog kandidata koji bi ju mogao ugroziti. Međutim, na desnici ih se javlja dosta koji bi joj mogli otkinuti mali, ali zapravo važan i relevantan broj desnih birača, što bi pak u konačnici pogodovalo lijevom kandidatu. U svakom slučaju, bit će zanimljivo. I zbog toga što će vjerojatno svi oni koji su joj tepali da je kraljica desnice, i korektiv Plenkoviću, činiti sve da ju ocrne, a što je ovih dana također plasirano u medijima.

Navodno desnica sprema pakleni plan kojim se želi osvetiti Grabar-Kitarović i spriječiti ju u osvajanju drugog predsjedničkog mandata. Kako se doznaje, riječ je o otkrivanju detalja o financiranju njezine prve kampanje, te da će joj suprotstaviti jakog kandidata iz HDZ-a. Ali, nakon višemjesečnih natezanja o tome hoće li HDZ stati iza aktualne predsjednice, sve su dileme, čini se, razjašnjene. Predsjednica i dalje uvjerljivo vodi, pa su i u HDZ-u sigurni da će pobijediti na izborima.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim