Novosti
PREMIJER O OBRAZOVNOJ REFORMI

Mladi moraju znati zašto
je ustaški režim bio zlo
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako je Vlada odlučna da se u idućoj školskoj godini krene s frontalnom primjenom obrazovne reforme i novih kurikula u svim predmetima, te je poručio kako je cilj da nove generacije dobro znaju što su vrijednosti Domovinskog rata, a isto tako da se jasno određuju o pitanjima poput holokausta, uz osudu najgorih režima iz vremena Drugog svjetskog rata, kao što je bio ustaški. Plenković je na sjednici Vlade rekao kako je dosad uspješno usuglašeno, doneseno i objavljeno 37 kurikula, ostala su još samo dva, a i oni će biti usuglašeni.


Osvrnuvši se na kurikul Povijesti koji je, kaže, ponovno postao tema, poručio je kako je Vladin cilj da hrvatski obrazovni sustav mora biti prilagođen realnim potrebama tržišta. No, isto tako, standard znanja i informacija koje ljudi dobivaju kroz svoje obrazovanje mora vrlo jasno djeci ukorijeniti ključna identitetska pitanja, ključni vrijednosni sustav argumentiran na temelju povijesnih činjenica, obrazloženu hrvatsku povijest, jezik i kulturu.


"To je naš politički cilj - da nove generacije jako dobro znaju što su vrijednosti Domovinskog rata, a isto tako da se vrlo jasno određuju o pitanjima poput holokausta, uz osudu onih režima koji su bili najgori tijekom Drugog svjetskog rata. Mi tu nemamo nikakvih dilema kada je riječ o ustaškom režimu", istaknuo je. Vezano za trenutni tekst koji je prošao javnu raspravu i koji je dorađen, naglasio je da u njemu nema relativizacije holokausta. "Želimo da nakon druge javne rasprave, nakon što je ministrica stavila dorađeni tekst u ponovno javno savjetovanje, da se analiziraju doprinosi onih koji su u toj raspravi sudjelovali, da se uz konzultaciju još dvoje, troje ključnih autoriteta iz akademske zajednice usuglasi tekst iza kojeg ćemo postići široki stručni i društveni konsenzus, te da se uz malo truda stigne do iduće školske godine pripremiti i nove udžbenike", kazao je Plenković.


Vlada je na sjednici odlučila da će postupak traženja i odabira strateškog partnera Croatia Airlinesa provoditi višečlano međuresorno povjerenstvo s glavnom zadaćom razmatranja daljnjih koraka za dovođenje kvalitetnog i iskusnog partnera u zračnom prometu koji će pridonijeti budućem razvoju i konkurentnosti te kompanije. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da je Nacionalnim programom reformi 2018. utvrđeno da se daljnji razvoj i unaprjeđivanje poslovanja društva Croatia Airlines može realizirati samo s ozbiljnim strateškim partnerom te se stoga pokreće postupak njegova traženja.
Ministar Butković novinarima je izjavio kako je jedan od ciljeva da Croatia Airlines ostane hrvatski brend. H/D.Pav.
Vlada je pokrenula postupak traženja strateškog partnera za Croatia Airlines
Možda ste propustili...

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića