Novosti
JOSIĆ O SRPSKIM CIVILNIM ŽRTVAMA:

Popis sadržava niz netočnih podataka
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara, istaknuo je na konferenciji za novinare kako popis koji je prije nekoliko tjedana medijima iznio dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković, a koji govori o ubijenim civilima srpske nacionalnosti 1991., sadržava niz netočnih imena i podataka. Ustvrdio je kako je Milaković u javnost iznio popis za koji se ne zna ni tko ga je načinio i koji je pokušaj izjednačavanja 20-30 srpskih žrtava s tisućama ubijenih nakon okupacije Vukovara. "Popis nije potkrijepljen činjenicama, na njemu su imena 36 osoba, među kojima je, prema službenim podatcima suda u Haagu, 15 vojnika i 11 civila, s tim što ne ulazim u to je li netko od civila imao radiostanicu i odavao položaje ili je pak imao snajper. Nama je žao zbog svakog civila koji je nedužno stradao i osuđujemo svaki ratni zločin koji je počinjen", rekao je Josić.
Prema njegovim riječima, na popisu su imena ljudi ubijenih u Bršadinu, Vinkovcima, Veri i Sotinu, no jasno je kako branitelji Vukovara nisu napadali ta mjesta, jer za to nisu imali ni snage ni naoružanja, nego su samo branili grad koliko su mogli. "Na popisu su nekima pogrešno navedena imena i prezimena, pogrešni su i datumi pogibije. Tko god izlazi s podatcima i bilo kakvim popisima, neka ih uzima od mjerodavnih institucija, a ne s onima koje je netko kod kuće sklepao", naveo je Josić. D.Korpoš
Samo Haag je sudio zločincima
Josić je novinarima dao na uvid popis od oko osam tisuća ubijenih tijekom Domovinskog rata koji je korišten u postupcima suda u Haagu. "Ne slažem se sa svim odlukama Haškoga suda, no to je jedini sud koji se bavio ratnim zločinima u Hrvatskoj. Naša država nije odradila što je trebala u tom smislu, a beogradski je sud učinio sve da zaštiti JNA", poručio je i ocijenio kako političari koji donose odluke nisu prošli ono što su prošli hrvatski branitelji, jer da jesu, drukčije bi radili i ne bi bilo moguće da institucije 27 godina ne rade svoj posao.