Regija
GRAD SVE VIŠE ULAŽE U TURIZAM

Broj noćenja u Valpovu povećan za 50 posto
Objavljeno 22. veljače, 2019.
U 2018. godini zabilježeno je više od tri tisuće dolazaka turista u Valpovo, od čega 1151 domaćih te 1874 stranih
VALPOVO - Želje i planovi Grada Valpova da se profilira u poželjnu turističku destinaciju kontinentalne Hrvatske polako dobivaju sve konkretnije obrise, a tomu u prilog govore i najnoviji podaci turističkih djelatnika Grada Valpova, prema kojima je broj noćenja u Gradu u 2018. u odnosu prema 2017. godini porastao za gotovo 3000, što je povećanje od gotovo 50 posto!
Bogata povijest
Kako nam otkriva voditelj valpovačke Turističke zajednice Eduard Lacković, domaći, ali i strani turisti sve više prepoznaju Valpovo kao odredište u kojem se može ugodno i zanimljivo provesti slobodno vrijeme, rekreirati i uživati u odličnoj gastronomskoj ponudi te uz to još i nešto novo saznati i naučiti o bogatoj povijesti ovog kraja.

- U 2018. godini zabilježili smo više od 3000 dolazaka turista na područje, od čega 1151 domaćih te 1874 stranih turista, što je porast od 400 dolazaka u odnosu prema godini prije i gotovo 1000 dolazaka više negoli smo zabilježili 2016. godine, kada nas je posjetilo 1237 domaćih i 796 stranih gostiju - s neskrivenim ponosom otkriva Eduard Lacković iz TZ-a Valpova.

Ako se usporede podaci vezani uz noćenja, rezultati su još bolji jer je tijekom 2018. godine u Valpovu bilo 4344 noćenja domaćih i 4571 noćenje stranih gostiju. Najveći dio njih, ili 6460, realiziran je u hotelskom smještaju, a ostatak je bio u privatnim domaćinstvima. Samo godinu dana prije Valpovčani su imali ukupno 6111 noćenja, koje su činili domaći gosti s 4159 i strani s 1952 noćenja.

Najviše Nijemaca
Dakle, u godinu dana Valpovo je zabilježilo povećanje broja noćenja stranih gostiju od čak 125 posto. Valpovo su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, na koje otpada 711 noćenja, Slovenije (539 noćenja), Italije (459) te Češke (432). Hvale se Valpovčani i podatkom da je njihov grad, osim iz svih dijelova Europe, posjetilo i šest turista iz afričkih i tri iz azijskih zemalja, bilo je tu turista iz SAD-a, Kanade, Izraela, Južnoafričke Republike, Novog Zelanda, Rusije, Australije...

Svoju turističku ponudu s prekrasnim povijesnim nasljeđem, dvorcem i perivojem te Muzejom Valpovštine valpovački turistički djelatnici svake godine obogaćuju i sadržajnim programima i događanjima koji na početku godine počinju s Noći muzeja pa se protežu preko Dječjeg gradskog karnevala, a osobito su ponosni na činjenicu što je u ožujku prošle godine predstavljen monumentalni izložbeni projekt pod nazivom: "Skriveno blago europskog plemstva – valpovački vlastelini Prandau i Normann", gdje su uz nositelje Ustanovu za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub – Muzej Valpovštine, sudjelovali i Muzej likovnih umjetnosti iz Osijeka, Muzej Slavonije iz Osijeka, Državni arhiv u Osijeku. Svaka ustanova obradila je i prikazala jedan segment iz ostavštine iz svog fundusa i oduševila turiste.

Lidija Aničić
Organiziraju mnoštvo manifestacija
Proljetne manifestacije poput Uskrsa u Valpovu imale su posebnu čar, a kao novinu u programu prošle su godine u suradnji s udrugom Karašicka Republika uveli i Festival sira i vina. Bili su suorganizatori dolaska predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u Valpovo te 50. Ljeta valpovačkog. Na njega se nadovezao i 4. Hrvatski trienalle keramike, Valpovačko turističko ljeto, bili su zaduženi i za program obilježavanja Dana grada Valpova te Adventa u Valpovu s improviziranim adventskim seocetom na trgu kao i mnoge predstave, koncerte, izložbe.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike