Regija
DRAMA U ĐAKOVAČKOM PARKU

Dječaka izgrizao pas koji je već napadao prolaznike na ulicama
Objavljeno 22. veljače, 2019.
Dvanestogodišnjaka pokraj Doma zdravlja izgrizao belgijski ovčar, dječak ne može u školu dva - tri tjedna

ĐAKOVO - U Strossmayerovu parku u subotu, u 12,30, odvijala se prava drama - belgijski ovčar napao je dječaka koji se s prijateljem vraćao s treninga. Ovčar je izgrizao 12-godišnjaka po lijevoj potkoljenici, a dijete je vrištalo i dozivalo u pomoć, branivši se od razjarene životinje svim silama. Njegov vrisak i vapaje, ispričala nam je majka Nevena Gajer Cindrić, čula je žena što je bila dalje u parku i pozvala policiju. Istovremeno, druga žena, za koju se kasnije čulo da je medicinska sestra, štapom je otjerala psa i dječaka odvela na Hitnu! Drama se odvijala u blizini Doma zdravlja. I dječak i roditelji još su u šoku te traže odgovore na pitanja kada je riječ o problemu pasa što se gradom kreću bez kontrole, a sve to potvrđuje problem zbrinjavanja pasa lutalica.


- Taj pas već je, doznajemo iz vlastite istrage, napadao po ulicama, što je prijavljeno policiji. Kada mi je javljeno da je sin napadnut, bila sam sama s malom bebom koju sam u svoj toj panici i strahu za starije dijete prvo morala zbrinuti, pa sam potom pojurila na Hitnu. Ondje sam čula da ga je spasila medicinska sestra Ivanka iz Čikage, pa ju molimo da nam se javi jer smo joj vrlo zahvalni. "Vaš se sin doslovno borio za život", ispričala nam je gospođa što je zvala policiju, a koja je iz Markovca. Sve smo prijavili policiji i tražimo da se pas i vlasnik pronađu, no još uvijek ništa. U cijelom lancu, od redara do toga što bi trebao raditi "šinteraj" u gradu, smeta nas što čovjek u ovim situacijama maltene naiđe na zatvorena vrata. Dječaka koji je sve to vidio nitko dosad ništa nije pitao o tome što je vidio i sl... Sama sam vozila dijete u KBC Osijek, gdje je bio u operacijskoj sali. Rane su mu "prišivene" jer klasično šivanje zbog veličine i dubine nije išlo. Prema procjeni liječnika, u školu neće 2 - 3 tjedna - kaže majka Nevena. Cindrići su dijete hitno cijepili.


- Rane će zarasti, no ostaje trauma, a tko će mu to sanirati?! Ogorčena sam i na Grad jer taj pas napadao je i prije i prijavljivan je pa se na tom problemu moglo već poraditi. U ovom trenu ne znam hoću li koga u cijelom tom lancu tužiti. Nije mi do tužbe, samo ne želim da se ovo ponovi drugom djetetu - kaže Nevena. Cindrići inzistiraju da se pas pronađe te utvrdi ima li vlasnika i tko je on. Uz policiju i inspekciju, izviješteni su komunalni redar i "šinteraj".


- Kontaktirali smo sa šinterom kako bi se i ondje doznalo više o psu - kaže otac Saša.


"Dana 16. veljače, iza 12 sati, zaprimili smo dojavu da su psi napali dijete u Strossmayerovom parku u Đakovu. Utvrđujemo okolnosti ovog događaja", kratak je odgovor PU osječko-baranjske na naš upit. Glasnogovornik PU Darijo Premec pozvao je da se jave svi koji imaju saznanja o psu.


Izražavajući žaljenje zbog napada na dječaka, gradonačelnik Marin Mandarić kaže da je posrijedi problematika koja je puno šira, i u drugim gradovima.
– Grad je poduzeo korake, a prvi je čipiranje pasa, i onih poznatog vlasnika i pasa lutalica. No da imamo riješeno pitanje sa skloništem, azilom - nemamo. I drugi gradovi u istom su problemu i zajedno s Osječko-baranjskom županijom radimo na rešenju, gdje se Županija postavlja kao prvenstveni rješavatelj problema te će u suradnji sa zainteresiranima ići u realizaciju skloništa. Naravno da je Đakovo zainteresirano za nj. Imamo potpisan ugovor s Univerzalom u slučaju pasa lutalica i oni ih kupe. No, definitivno, problem treba kvalitetno riješiti - kaže Mandarić. Dodaje da je prvotno dodijeljeno zemljište u Pisku Udruzi za zaštitu životinja trebao biti samo prostor za njezin rad, a ne za sklonište ili azil.
Suzana Župan

Nesocijalizirani ovčar napada i djecu
Belgijski ovčar omiljena je radna pasmina službi koje koriste pse, u RH ga koristre HV, MUP... Izuzetno je inteligentan i prilagodljiv radni pas za izvršavanje specijalnih zadataka. Ne prođe li ranu socijalizaciju i dresuru, a vlasnik ponašanje psa prepusti psećim instinktima, dolazi do problema: nesocijalizirani belgijski ovčar jurit će i napadati sve što se oko njega kreće, uključujući i djecu, ističe struka.
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike