Osijek
NATJECANJE U STROJARSKOJ ŠKOLI

Tri najbolja strojarca putuju na državno
Objavljeno 22. veljače, 2019.
Ovakva natjecanja važna su za promociju strukovnih vještina i strukovnih škola, kaže ravnatelj osječke škole Ivan Adrić

U cilju popularizacije strukovnih vještina i povezivanja gospodarstva s obrazovanjem, u Strojarskoj tehničkoj školi u četvrtak je održano međužupanijsko natjecanje učenika strojarskih zanimanja. Snage je u dvjema disciplinama, strojarskoj tehnologiji i robotici, odmjerilo dvadeset i dvoje učenika iz jedanaest strukovnih škola istočne Hrvatske. Troje najboljih krajem ožujka putuje na državnu razinu u Zagreb, odakle će najbolje plasirani i na međunarodna natjecanja.

Natjecanje je od velikog značaja za školu s dugom i bogatom tradicijom, no, to je ujedno i moderna, suvremeno opremljena škola koja ide ukorak s razvojem tehnologija. Bitna je karika u obrazovanju strojarskih zanimanja u cijeloj regiji, a usuđujemo se reći i na razini čitave Hrvatske. Biti domaćinom natjecanjima poput ovoga, velika je čast, smatra ravnatelj Ivan Adrić.

- Ovo je natjecanje veliko priznanje za našu školu koja je posljednjih nekoliko godina domaćin međužupanijskim i državnim natjecanjima. Baš su takva natjecanja važna za promociju strukovnih vještina i strukovnih škola, jer prilika je to da se strukovne škole povežu s gospodarstvom – kaže ravnatelj škole koja surađuje sa svim gospodarstvenicima koji zapošljavaju kadrove u području metalske industrije. U natjecanje su tako kao članove prosudbenih povjerenstava uključili i gospodarstvenike iz područja CNC tehnologije i robotike.

- Radnike tražimo stalno - CNC operatere, strojobravare, limare, autolakirere, montere... Kako već niz godina imamo izvrstan poslovni odnos s osječkim strukovnim školama kroz učeničke prakse u našim pogonima, volimo pratiti sva događanja u strukovnim zanimanjima u cilju zapošljavanja mladih ljudi. Mnogo je lakše zaposliti nekoga tko je kod nas odradio praksu, jer već tada ga profiliramo kao radnika kroz našu tvrtku. Učenici tako teorijsko znanje dobivaju u školi, a kod nas praktično i tako postaju kompletni radnici – kaže Mladen Matanović iz jedne tvrtke iz Belišća. I Igor Pavlović iz osječke tvrtke koja se bavi automatikom, odnosno supervizijom postrojenja, poglavito u industriji čelika, buduću radnu snagu vidi u učenicima ove škole.

- Nadamo se da će dobar dio ovih učenika nastaviti sa školovanjem, primjerice na FERIT-u, odakle je najviše naših zaposlenika – ističe Pavlović. A na Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu planira maturant škole domaćina Tomislav.

- Trebalo se dugo pripremati, nadam se dobrom rezultatu – kazao je. A da pripreme nisu nimalo lake, istaknuo je i predsjednik županijske skupštine Dragan Vulin. Kao nekadašnji učenik susjedne Elektrotehničke i prometne škole, često je sudjelovao na natjecanjima.

- Dobro znam koliko je truda potrebno uložiti da se postigne dobar rezultat i želim učenicima poručiti da su svi pobjednici, samim plasmanom i dolaskom na natjecanje – poručio je Vulin.

Jasenka Pejaković
USPOSTAVITI ŠTO BOLJU VEZU S GOSPODARSTVOM
“Na tržištu rada nema toliko učenika u strukovnim zanimanjima i radne snage koliko gospodarstvo traži, a upravo je to jedan od najvažnijih razloga zašto održavamo ovakva natjecanja - baš da povežemo gospodarstvo s učenicima, ali i učenike s predstavnicima gospodarstva. Želimo da naši sadašnji učenici kao budući zaposlenici kod naših gospodarstvenika, već u srednjoj školi imau priliku s njima uspostaviti što je moguće bolju vezu”, kaže ravnatelj osječke Strojarske tehničke škole Ivan Adrić.
Mladen Matanović

gospodarstvenik iz Belišća

Imamo izvrstan odnos s osječkim školama kroz učeničke prakse u našim pogonima. Mnogo je lakše zaposliti nekoga tko je kod nas odradio praksu, jer već tada ga profiliramo kao radnika.
Najčitanije iz rubrike