Sport
KVALIFIKACIJE KOŠARKAŠA ZA SP

Produžetak nade ili već u Varaždinu kraj svim mukama
Objavljeno 22. veljače, 2019.
Hrvatski košarkaši moraju pobijediti u preostale dvije utakmice i nadati se čudu Nizozemaca u Poljskoj

Stigao je na red i posljednji kvalifikacijski "prozor" košarkaša za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini. Iz Europe će u Aziji igrati 12 reprezentacija, a prije posljednje dvije utakmice, sedam ih je već osiguralo svjetsku vizu. U toj skupini nažalost nije i Hrvatska, koja ima još samo teoretske izglede za plasman, koji je pak u sferi znanstvene fantastike, odnosno sportskog čuda, koja se nama rijetko ili gotovo nikad ne događaju.

Hrvatska još uvijek može na svjetsku smotru, ali ne više ni na mala vrata, može se provući još samo kroz ušicu igle. No malo tko još vjeruje u takav rasplet, koji bi morao biti sljedeći. Prvo, večeras u Varaždinu naši košarkaši moraju svladati Poljake. Ne igra, samo pobjeda, a ona mora biti izražena s više od pet razlike jer je sredinom rujna prošle godine u Gdanjsku domaćin slavio 79:74. Nije nevažno naglasiti da je Hrvatska tada nastupila gotovo s najjačim kadrom jer Anzulović je na raspolaganju imao Bogdanovića, Šarića, Simona, Zubca, Žižića. Od preostalih sedam iz prvog dvoboja, za novi ogled s Poljskom konkuriraju samo Mustapić, Perić i i Kalajžić, s naglaskom da posljednji dvojac u Gdanjsku nije dobio ni minute. Puno je lutanja bilo i ostalo i traženju najbolje 12-orice, za ove koje istrče večeras Anzulović tvrdi da su najbolji ovoga trenutka na raspolaganju. Nisu, ali to je sada najmanje važno.

- Dok ima šanse treba se nadati. Vjerujem da ćemo na domaćem parketu uspjeti uzvratiti Poljacima, koji su u pozitivnoj seriji. Dobili su nakon nas još dvije utakmice i stigli nadomak odlaska na SP. Naša je želja ostati u igri do posljednjih 40 minuta, znači dobiti večeras potrebnom razlikom i onda se nadati najboljem - kaže Hrvoje Perić, koji će večeras ponijeti i kapetansku vrpcu.

Nadu, pa makar i nerealnu, nitko nam (još) ne može oduzeti. Kada se zna da je veći dio kvalifikacija Hrvatska bila u nepovoljnoj situaciji te je usprkos lošim partijama i rezultatima bila u igri za SP, tada se treba držati i za slamku spasa, bez obzira na to koliko ona tanka bila. No sada je tu i otežavajuća okolnost. Ne ovisi Hrvatska sama o sebi, nego se moraju poklopiti i ostali rezultati. To znači da pobjeda od +6 i više večeras produljuje nadu za dodatna tri dana, odnosno do ogleda u Mađarskoj. Tamo onda također moramo dobiti i onda čekati domaći poraz Poljske od Nizozemske. Teško da će se poklopiti, ali hajde bar da se malo još nadamo i da mi prvo večeras (18 sati) upišemo pobjedu u Areni Varaždin. Ili to ili je mukama konačno kraj...

Nino Benčina
SKUPINA J
1.Litva       10       9       1       835:660       19

2.Italija       10       7       3       792:709       17

3.Poljska       10       6       4       796:741       16

4.Mađarska       10       5       5       711:709       15

5.Hrvatska       10       4       6       724:730       14

6.Nizozemska       10       3       7       750:781       13

Danas još igraju: Nizozemska - Litva i Italija - Mađarska
Najčitanije iz rubrike