Sport
UOČI GOSTOVANJA NA MAKSIMIRU

Može li Zekić preko Bjelice do treće maksimirske sreće?
Objavljeno 22. veljače, 2019.
Aktualni trener Osijeka jedini, uz Stanka Mršića, ima dvije pobjede nad zagrebačkim modrima

Pred nogometašima Osijeka ove je nedjelje derbi 22. kola i gostovanje kod aktualnog prvaka i vodeće momčadi prvenstva Dinama. Ogled prvog i drugog na tablici neće imati prevelik utjecaj na konačni rasplet borbe za naslov, jer su modri tu u vrlo komotnoj situaciji, s golemih 14 bodova prednosti, pa veću važnost donosi bijelo-plavima.

I to ne samo zbog očitog razloga, očuvanja drugog mjesta, nego i zbog puno važnijeg ogleda koji čeka te dvije momčadi za dva mjeseca - polufinala Kupa. Dobra igra te uspjeh u nedjeljnom derbiju svakako bi obrabrili osječke nogometaše i navijače uoči polufinalnog dvoboja, kojim bi stigli korak bliže velikom cilju - trofeju. To je, dakako, lakše najaviti nego ostvariti jer Osječani se do sada nisu previše nauživali uspjeha protiv Dinama. Od do sada odigranih 85 prvenstvenih utakmica bijelo-plavi su slavili u samo sedam, uz još 19 remija i čak 59 poraza, a ništa bolje nije bilo ni u kup-susretima, u kojima je Osijek ostvario tek jednu pobjedu (trener Osijeka bio je Ćiro Blažević, nap.a.) i dva remija u 12 utakmica, a od devet poraza svakako je najbolniji onaj u finalu Kupa, kada je Osijek bio nadomak svom drugom Rabuzinovom suncu.

Šest sezona bar bod
Ako se ipak ograničimo samo na prvenstvene utakmice, još manje ohrabrenja uoči nedjeljnog derbija donosi pogled na prethodna gostovanja kod modrih, jer bijelo-plavi samo su tri puta slavili na Maksimiru od 44 gostovanja, odigravši u tom razdoblju i osam puta neriješeno. Gledajući po sezonama, u njih čak 12 Osijek se nije mogao pohvaliti ni bodom, no dobra je vijest da se to posljednji put dogodilo u sezoni 2011/12. Već sljedeće bijelo-plavi su imali do sada svoju najuspješniju sezonu u ogledima s klubom iz Maksimirske 128, ostvarivši pobjedu i dva remija, bez poraza, pod vodstvom Stanka Mršića. Zadarski je trener i inače imao dobar recept za modre, jer je u osam sučeljavanja upisao dvije pobjede te po tri remija i poraza. Time spada i među najučinkovitije trenere Osijeka u derbijima s Dinamom, jer dva slavlja potpisao je još samo Zoran Zekić, a jednom su slast pobjede osjetili Ivo Šušak, Branko Karačić i Tomislav Rukavina.

Zekić je i rekorder što se tiče ukupnog broja vođenja utakmica protiv aktualnog prvaka, protiv kojeg je vodio momčad 13 puta, zabilježivši po dvije pobjede i remija te devet poraza. Niz je počeo u sezoni 2015./16., u kojoj se osječki prvoligaš grčevito borio za ostanak u društvu najboljih. Zekić je tada protiv Dinama na klupi bio tri puta te upisao sva tri poraza, a modre je vodio Zoran Mamić. Ipak, na prvo slavlje aktualni trener bijelo-plavih nije morao dugo čekati, samo do početka sezone 2016./17., kada je Osijek pobijedio na Maksimiru 1:0, pogotkom Josipa Kneževića. Zagrepčane je tada vodio Zlatko Kranjčar, kojeg je naslijedio Ivajlo Petev i potom upisao pobjede u preostala tri susreta. U prošloj sezoni Osijek je protiv Dinama zabilježio pobjedu (1:0) i poraz (2:4) uz dva remija (1:1), a zanimljivo je da je slavlje stiglo ponovo na Maksimiru, zaslugom strijelca Gabrijela Bobana. Imali su Osječani u rukama još jednu pobjedu u Zagrebu, no oteo ju je Henriqez izjednačujućim pogotkom duboko u sudačkoj nadoknadi. Zekić je pobjedu zabilježio protiv Nikole Jurčevića, a Dinamo je u prethodna tri ogleda prošle sezone vodio Mario Cvitanović.

Dvije Bjeličine pobjede
Posljednja dva međusobna ogleda Osijeka i Dinama odigrala su se ove sezone, a u oba je pod vodstvom Nenada Bjelice slavio zagrebački klub. U Maksimiru je bilo 2:1, a iz Gradskog vrta modri su odnijeli bodove s rezultatom 2:0. Nedjeljni je ogled stoga prilika Zekiću da "potpiše" još jedan klupski rekord te s trećom pobjedom postane najuspješniji Osijekov trener u ogledima s Dinamom. Ako pronađe recept i za Bjelicu, Zekić bi kolegu na suprotnoj strani spriječio da napravi korak bliže ostvarenju Branka Ivankovića, koji ima najbolji učinak od Dinamovih trenera u sučeljavanju s Osijekom, protiv kojeg je zabilježio pobjede u svih šest dvoboja. A zadržao bi i izglede da Osijek u međusobnim susretima petu sezonu završi s učinkom jednakim ili boljim od modrih.

Goran Roguljić
Bjelica
OVE SEZONE MODRI DVAPUT SLAVILI
Osijek u gostima kod Dinama
44       3       8       33       30:104
7
7

pobjeda ukupno je u prvenstvu u HNL-u do sada ostvario Osijek protiv Dinama
Zekić protiv Dinama
13       2       2       9       9:23
Najčitanije iz rubrike