Kultura
RADOVI OSJEČKE AUTORICE JOSIPE STOJANOVIĆ U GALERIJI WALDINGER

Multimedijalna instalacija o tišini poziva posjetitelje na aktivno sudjelovanje
Objavljeno 22. veljače, 2019.
OSIJEK - U Galeriji Waldinger Gradskih galerija Osijek u Tvrđi, kod Vodenih vrata, danas (petak, 22. veljače), u 19 sati, bit će otvorena multimedijalna instalacija mlade osječke autorice Josipe Stojanović pod nazivom "Sinkronizacije". Kustos izložbe je osječki povjesničar umjetnosti Igor Lojnjak.Pet različitih, zaigranih, duhovitih radova čine tu multimedijalnu instalaciju. Radovi kroz različite medije, forme i rezultate bilježe značenja tišine u životu čovjeka i sugeriraju pojam tišine kao najčvršću poveznicu čovjeka i njegove prave prirode. Značenje tišine kao takve u prošlosti je na različitim razinama obilježavalo izolaciju, a danas je odsutnost tišine ta koja oblikuje svijet kao prazan.

Prvi u nizu elemenata nazvan "Nebo nadohvat ruke", smješten je u izložbeni prostor kao podna instalacija. Videorad pod nazivom "Sinkronizacije" prati razgovor između dvije osobe, koji je dodatno "dešifriran" kako bi produbio značenje izgovorene riječi i potaknuo slušatelja na introspekciju. Promatranjem repoterskog videorada "Što je tišina?" može se primijetiti kako se isključivanjem jednog od osjetila, u ovom slučaju zvuka, izoštrava drugo osjetilo - vid, koji pomno i intenzivno prati govor tijela i pokušava odgonetnuti proživljene trenutke, no ostaje na gledatelju da shvati neizrečenu informaciju.

"Postoje trenutci kada u određenim prostorima zauzimamo mjesto samo kao prolaznici te se susrećemo i mimoilazimo s drugima jednako tako slučajnim prolaznicima s kojima na neki način međusobnom nazočnošću komuniciramo, ne želeći probiti međuprostor tišine koja nas povezuje i odvaja, odnosno daje osjećaj sigurnosti, neobične ugode i barijere", kaže se u najavi projekta.

Umjetnica čak poziva posjetitelja da sagleda pojam tišine kroz multimedijski sadržaj, ali i da ga osjeti kroz opipljive interaktivne predmete "Zviždaljke" i "Prigušivač".

Simbolika cjelokupne serije radova kao inspiracija na fenomen tišine otvara beskrajne mogućnosti gledatelju da ih shvati na individualan i svojstven način.

Josipa Stojanović (rođena u Osijeku 1993. godine) završila je Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku, odsjek Kiparstvo, gdje živi i radi.

Prije Osječana tu su izložbu vidjeli Zagrepčani u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Ta je multimedijalna instalacija 20. veljače 2018. godine otvorila novi ciklus izložbi Galerije 90-60-90 na temu "Tišina". D.Kć.
Umjetnica poziva posjetitelja da tišinu osjeti kroz opipljive interaktivne predmete “Zviždaljke” i “Prigušivač”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike