TvObzor
ODRŽANA DORA 2019. HRVATSKI IZBOR NA PJESMU EUROVIZIJE

Roko Blažević i pjesma “The Dream” predstavljat će nas u Izraelu
Objavljeno 22. veljače, 2019.
Tijekom Glazbenih dana HRT-a na Drugom programu Hrvatskoga radija dnevno je emitirano čak sedam sati programa uživo iz Opatije

Hrvatsku će na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije u Izraelu predstavljati Roko sa skladbom “The Dream”. Statuu Dore, rad umjetnika Ivice Propadala, uručio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, a veleposlanik države Izrael u RH Ilan Mor prenio je srdačne pozdrave iz Tel Aviva, u ime izraelskog naroda te zaželio sreću upravo u Izraelu na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije.

Najprije su pročitane odluke žirija iz osam HRT-ovih centara i dva žirija iz grada Vukovara i Zagreba - pri čemu su bodovi raspoređeni: 12 za pjesmu “The Dream”, 10 bodova za pjesmu “Tower of Babylon”, dok je na trećem mjestu s 8 bodova “All I really want”.

Glasovi publike u zbroju donijeli su: najiščekivanijih 12 bodova pjesmi “The Dream” - Roko, te 10 bodova pjesmi “Brutalero” Luke Nižetića, 8 bodova najmlađoj sudionici Loreni i pjesmi “Tower of Babylon”.

Prve dojmove gledatelji su mogli vidjeti u Dnevniku 3 Hrvatske radiotelevizije, Hrvatskom radiju, a službena konferencija za medije održana je u dvorani Marino Cvetković - te je prenesena i na službenim stranicama Dore.

Doru je otvorio Sudar Percussion, zatim Franka pjesmom “Crazy”, s kojom nas je lani predstavljala na Euroviziji, a za vrijeme zbrajanja glasova gledatelja, publike i glasova žirija, nastupila je Vanna, koja nas je 2001. također uspješno predstavljala na Pjesmi Eurovizije sa skladbom “Strings of My Heart”. Nastupili su i Mia Negovetić, mlada i već vrlo uspješna pjevačica iza koje su zapažena gostovanja u Americi, te Dino Jelusić, uzdanik A strane i jedini naš pobjednik Dječjeg Eurosonga.

Urednica Dore je Uršula Tolj, a zahtjevnu režiju HTV spektakla potpisuje Ivan Miladinov. Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Grad Opatija od 14. do 16. veljače organizirali su i ostvarili najveći televizijski i radijski spektakl godine - trodnevnu svečanost glazbe - “Glazbene dane HRT-a 2019. - Opatija”, čija je kruna završni spektakl “Dora 2019.” koja se vratila nakon osam godina na opatijsku rivijeru.

Za to je izvan matičnih studija na Prisavlju HRT angažirao maksimalne i sve raspoložive tehničke resurse - najmodernija HD reportažna kola s deset kamera, dvije kamere s linkom, dvije male moution kamere, svu raspoloživu scensku tehniku, robotske sustave za kamere - autodolly, dva krana, interaktivnu grafiku, lasere, dronove, kao i SNG kola s tri kamere za izravna uključenja iz Opatije u HRT-ove programske sadržaje.

Tijekom Glazbenih dana HRT-a na Drugom programu Hrvatskoga radija dnevno je emitirano čak sedam sati programa uživo iz Opatije, uključujući i prijenose sve tri glazbene večeri. Voditelji emisija, javljanja uživo su: Frano Ridjan, Zlatko Turkalj, Monika Lelas, Nataša Mikas, Sabina Jaganjac, Dinko Komadina i Davor Medaković.

Recimo i to da je voditelj projekta Glazbenih dana HRT-a 2019. - Opatija (kao i voditelj hrvatske delegacije na Eurosnogu 2019. u Izrealu) Željen Klašterka, a scenograf Glazbenih dana HRT-a u Opatiji Igor Juras.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike