Svijet
MAĐARSKA UVODI NIZ MJERA ZA STIMULIRANJE RAĐANJA DJECE

Ljudi odlaze, ali Orban ima “plan” za demografiju
Objavljeno 21. veljače, 2019.

Suočenom s padom broja stanovnika u Mađarskoj, premijeru Viktoru Orbanu useljavanje je i dalje posljednja stvar na umu. Umjesto toga smislio je plan koji bi Mađarice trebao potaknuti da rađaju. Orban je nedavno obznanio "akcijski plan za zaštitu obitelji" u sedam točaka koji predviđa poticaje mladim parovima da imaju djecu.

Međutim, mišljenja su podijeljena oko toga hoće taj plan imati željeni učinak, a dio kritičara u njegovu planu vidi zabrinjavajuće povijesne odjeke. Orbanov akcijski plan tako uključuje doživotno porezno izuzeće za žene s četvero ili više djece. Žene mlađe od 40 godina pri sklapanju prvog braka mogu dobiti zajam od 10 milijuna forinta (nešto manje od 240 tisuća kuna). Trećina zajma bit će oproštena kada ona rodi drugo dijete, a cijeli će biti otpisan ako rodi treće. "To je odgovor mađarskog naroda, a ne imigracija", rekao je Orban (55), otac petero djece, u svom govoru o stanju nacije, pozdravljen velikim pljeskom i oduševljenjem. "S 10 milijuna forinti moj partner i ja konačno možemo razmišljati o kupnji stana...", izjavila je Nora Koszeghy, 24-godišnja učiteljica iz Budimpešte i majka malene djevojčice. "Planiramo brata ili sestricu za srpanj. Možda sada može imati dva ili čak tri, tko zna", kazala je za agenciju AFP. Pristaše Orbanova plana u sedam točaka, uključujući mađarskog veleposlanika u Vatikanu, pozdravili su njegovu demografsku politiku nazvavši je "vizionarskom".

No dio statističara i dalje je skeptičan. "Porast fertiliteta ostvaren je i zbog okončanja ekonomske krize", rekao je stručnjak KSH-a, koji je želio ostati anoniman. "Veći problemi su velika emigracija - više od pola milijuna od 2010. - i, ključno, pad broja žena fertilne dobi", istaknuo je.

"Ne želim rađati za Viktora Orbana", rekla je 35-godišnja novinarka Sarolta Szekely za AFP. "Dijete nije samo pitanje novca", kazala je Szekely koja bi jednoga dana željela imati djecu. "Dobro obrazovanje i zdravstvena skrb te dovoljna zarada za podizanje djeteta mnogo su važniji od zadržavanja jednokratnog iznosa ako ispunim kvotu. To nije zaštita obitelji, to je proizvodni program."

Ankete pokazuju kratkoročni skok za Orbana. To je dobrodošla vijest za njegovu stranku Fidesz, kojoj je nedavno pala potpora zbog "robovlasničkog" zakona o radu, koji je izazvao val prosvjeda.H
Annika Strandhall

švedska ministrica socijalnih pitanja

Kada je švedska ministrica za socijalna pitanja izjavila da je taj akciji plan “opasan” i da “smrdi na 1930-e godine”, šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto brzo je odbrusio kako “Mađarska radije troši svoj novac na obitelji nego na migrante”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike