Novosti
DAN SOCIJALNE PRAVDE

Sindikati: Vratite odlazak u mirovinu u dobi od 65 godina
Objavljeno 21. veljače, 2019.
SSSH: Podizanje dobi za odlazak u mirovinu iznad 65 godina u Hrvatskoj je diskriminirajuće

Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj iznosi 20 posto, osoba u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti je 26,4 posto, a 43,9 posto osoba živi u kućanstvima koja teško spajaju kraj s krajem.

Podatci su to koje je u srijedu u otvorenom pismu, u povodu 20. veljače, Svjetskog dana socijalne pravde, iznio Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, ističući, među ostalim, kako Hrvatska nije zemlja dobra za život većine te da europske cijene, a osjetno niže plaće i mirovine, svrstavaju hrvatske građane na najdonji dio ljestvice kupovne moći u Europskoj uniji. "Gola je istina kako je Hrvatska jednostavno zemlja socijalne nepravde u kojoj većina teško živi, zapravo teško preživljava, strepi od bolesti, smrti, gubitka posla... Nažalost ni za rođenje djece većina nema uvjeta pa će, kom god se pruži prilika, uvjete potražiti izvan Hrvatske. Hrvatska je zemlja u kojoj poslodavci uvijek nalaze način kako dobiti potporu političke opcije na vlasti, neovisno koje boje. Radnici, pak, političarima najčešće služe samo kao poligon za plasiranje političkih obećanja, a vrlo često završe kao sredstvo za potkusurivanje i izigrani", stoji u Severovu otvorenom pismu.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske je, pak, ustvrdio kako u Hrvatskoj nema jednakih mogućnosti za ostvarenje dostojanstvenog života tijekom radnoga vijeka i u starosti, pa su zatražili povrat zakonskog rješenja o odlasku u mirovinu sa 65 godina. "Podizanje dobi za odlazak u mirovinu iznad 65 godina u Hrvatskoj je nerealno i diskriminirajuće. Očekivani životni radni vijek u nas je još uvijek za tri godine kraći od prosjeka EU-a, a očekivano trajanje života u zdravlju nakon 65. godine života čak je upola kraće od prosjeka EU-a", upozoravaju iz SSSH-a. Navode kako u hrvatskom društvu ne vlada socijalna pravda, radnička prava se ne cijene, a u praksi često ne poštuju. Borba protiv siromaštva, suzbijanje diskriminacije i jednakost svih građana pred zakonom ciljevi su u koje se svaka vlast zaklinje, ali na njihovoj provedbi ne radi. Stoga SSSH zahtijeva od Vlade dosljednost u provedbi vlastita programa rada za mandat 2016. do 2020., u kojemu su društvena pravednost i solidarnost navedeni kao jedan od četiri temeljna cilja, ali je taj program zaboravljen odmah nakon što je usvojen.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović povodom Svjetskog dana socijalne pravde je upozorila kako petina stanovnika Hrvatske živi u riziku od siromaštva, da socijalne naknade ne omogućuju zadovoljavanje osnovnih potreba te da su posebno ugroženi umirovljenici. Hrvatska još nema Strategiju o socijalnom stanovanju ili beskućništvu, kao ni rješenja za održivi rad socijalnih samoposluga, što su neke od preporuka s ciljem uklanjanja sustavnih problema s kojima su građani suočeni, istaknula je.

Dijana Pavlović/H
43,9

posto osoba u Hrvatskoj živi u kućanstvima koja teško i vrlo teško spajaju kraj s krajem
NHS: HRVATSKA NIJE DOBRA ZA ŽIVOT VEĆINE
Hrvatska nije dobra za život većine, smatraju u NHS-u, pa ju godišnje napušta gotovo dva posto stanovništva. Odlaze u bolji život, u druge zemlje, mladi i pretežito visokoobrazovani, ali odlaze i oni sa strukovnim i nižim obrazovanjem, kao i stariji. Očito je za sve više hrvatskih građana živi negdje drugdje, čime Hrvatska ostaje bez razvojnog potencijala i budućnosti, poručuje NHS.

Svjetski dan socijalne pravde utemeljen je odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda 2007., kojom je naglašeno da je socijalna pravda moguća samo u društvima u kojima se poštuju ljudska prava i temeljne slobode.
Možda ste propustili...

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana