Sport
LASZLO KLEINHEISLER I KRISTAL ABAZAJ

Hrvatska je odskočna daska: Želimo biti stalni dio Osijekove momčadi i igrati dugo u Europi
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Mađarski reprezentativni veznjak još nije imao službeni debi u bijelo-plavom dresu

U Gradskom vrtu jučer su i službeno predstavljena dva inozemna pojačanja pristigla u NK Osijek u zimskom prijelaznom roku. Radi se, naravno, o Laszlu Kleinheisleru i Kristalu Abazaju, koji su već neko vrijeme s bijelo-plavima, no sada su i sami imali svoju "presicu", kao što je prethodno bio isti slučaj i s drugim pojačanjima osječkog prvoligaša.

Mađarski je reprezentativac s ostatkom momčadi već mjesec dana, bio je i na pripremama, no tek je prošli tjedan konačno dočekao rasplet papirologije i registraciju za NK Osijek, pa će priliku za prvi službeni nastup imati ove nedjelje u derbiju kod Dinama. Za razliku od njega, albanski je reprezentativac tek prošli tjedan stigao u Gradski vrt, ali je već odradio debi, i to na idealan način - pobjedničkim pogotkom protiv Istre 1961.

Brzo se dogovorili
Sportski direktor Alen Petrović podsjetio je kako je uopće došlo do potpisivanja ugovora s inozemnim dvojcem. Podsjetimo, Kleinheisler je s NK-om Osijek potpisao ugovor do ljeta 2022. godine, a Abazaj je na jednogodišnoj posudbi, uz mogućnost otkupa.

- Malo je duže trajalo nego što smo očekivali, ali na kraju je u razumnom roku završena ova saga s Laszlom. Naravno da je treneru on bio potreban ranije, no zbog objektivnih okolnosti i situacije oko procedure raskidanja ugovora na štetu kluba morali smo čekati do prošlog tjedna, kada smo dobili svu potrebnu dokumentaciju. U trenutku kada smo saznali da je Laszlo raskinuo ugovor s Astanom kontaktirali smo njega i agenta i dogovorili se za pet minuta. Papirologija je malo duže trajala, ali mi je drago da je došao k nama. Mislim da je pravo pojačanje i da će biti osvježenje za našu momčad te da će trener Zekić biti zadovoljan, a i naši navijači naravno, i da će nam pomoći u ostvarenju naših rezultata. Što se Kristala tiče, pratili smo ga prošle godine, željeli smo ga i ljetos, međutim, Anderlecht je dao ponudu koji mi u tom trenutku nismo mogli postići. Malo je zaobilaznim putem došao k nama na godinu dana, s pravom otkupa. Nakon odlaska Hajradinovića i Mudražije mislim da smo našli pristojne, a vrijeme će pokazati možda i bolje zamjene za ta dva igrača - pojasnio je Petrović.

Dolazak 24-godišnjeg mađarskog reprezentativca jednoglasno je, i kod medija i kod navijača, ocijenjen kao odličan posao osječkog kluba. Nije česta situacija čak ni za cijeli HNL da se klub može pohvaliti igračem koji je već skupio znatan broj nastupa u nacionalom dresu A-selekcije (23 utakmice, dva pogotka), pa je Kleinheisler proglašen velikim pojačanjem unatoč tome što je za Osijek odigrao tek nakratko, tijekom priprema. Tada je zadobio lakšu ozljedu, a i već opisana situacija oko registracije uvjetovala je da službeni debi još nije dočekao.

- Sretan sam što me tijek karijere doveo u NK Osijek, za koji sam čuo sve najbolje. Hrvatska liga je jaka, i nadam se da ću se uspjeti nametnuti. Nažalost kada sam stigao u klub, zadobio sam lakšu ozljedu na treningu i od tada imam manjih problema s tim, tako da sam trenutno na nekih 80 posto. Na treneru je da procijeni hoću li do vikenda biti potpuno spreman. Mislim da bih možda trebao još malo pričekati, ali vidjet ćemo do nedjelje što će se dogoditi.

Kleinheisleru je Hrvatska već četvrta zemlja u kojoj će zaigrati. Osim u svojoj zemlji, igrao je i u Njemačkoj, gdje je nastupao za Werder i Darmstadt, a uoči dolaska u Gradski vrt i u Azerbajdžanu. Nije dugo ovdje, no mogao je steći dojam o kvaliteti HNL-a.

- U Njemačkoj se unatoč trudu nisam uspio nametnuti, ali nadam se da to s Osijekom neće biti slučaj. Dat ću sve od sebe da budem stalni dio prve momčadi i da daleko stignemo u Europi. Hrvatski nogomet iz godine u godinu sve više napreduje, liga je sve jača, a koliko su hrvatski nogometaši dobri najbolji je pokazatelj bilo Svjetsko prvenstvo, gdje su osvojili srebro. Nadam se da ću ovdje provesti lijepo vrijeme i da će svi biti zadovoljni. Mogu li biti vođa na terenu? To će biti na ostalima da procijene, prije svega na treneru i stručnom stožeru. Znam da sam borac na terenu i da uvijek dajem sto posto od sebe - poručio je novi ofenzivni veznjak bijelo-plavih.

Debi iz snova
A novo pojačanje na poziciji krilnog napadača navijači Osijeka već su imali prilike vidjeti na djelu te mu i prvi put skandirati u povodu upisivanja u strijelce. Kristal Abazaj debitirao je u novom dresu pogotkom, što mu je novost u karijeri. Albanski je napadač potvrdio kako je osim zanimanja Osijeka imao i drugih ponuda, pa i za ostanak u Belgiiji, no odlučio se na dolazak u Gradski vrt, a jedan od argumenata za to bili su i posljednji izlazni transferi osječkog prvoligaša.

- Nakon jedne prave sezone u Albaniji napravio sam veliki korak u karijeri prelaskom u Anderlecht. Ponosan sam i sretan zbog toga jer Anderlecht je veliki klub. Sada sam sretan što sam ovdje, ne želim razmišljati o tome što je bilo ranije. Koncentriran sam dati svoj maksimum ovdje. Istina je da je bilo i drugih ponuda, ali u dogovoru s mojim menadžerom odlučili smo se za Osijek. Dobar je klub, a i poznato mi je da igrači odavde mogu napraviti dobre transfere i mislim da je to dobar korak u mojoj karijeri. Uvijek je lijepo zabiti u prvoj utakmici, no ovo mi se prvi put dogodilo. Za prvi gol u Albaniji čekao sam deset utakmica. Lijep je osjećaj, ali već sam rekao, sretniji sam zbog toga što je momčad osvojila tri boda.

I zbog tog nastupa, ali i činjenice da je efikasnost bijelo-plavih u krizi u proljetnom nastavku prvenstva nije isključeno da već u nedjelju prvi put bude i u početnoj jedanaestorici.

- Odluka o tome hoću li od prve minute zaigrati već u Maksimiru isključivo je na treneru. Bitno da je momčad na dobrom putu, na svakom treningu idem sto posto i vidjet ćemo. Nemam problema s formom, iako nisam previše igrao u Anderlechtu, no znao sam tamo zaigrati i za drugu momčad, tako da mislim da sam spreman i željan ispuniti očekivanja - istaknuo je Abazaj, koji je zadovoljan svojim prvim tjednom u Osijeku te nije isključio mogućnost da i nakon isteka jednogodišnje posudbe nastavi karijeru u bijelo-plavom dresu.

Goran Roguljić
Dinamo
NADAJU SE NASTUPU U MAKSIMIRU
Alen Petrović

sportski direktor

- Laszlo i Kristal došli su možda malo kasnije nego što je to trener Zekić priželjkivao, ali da smo ih morali imati u prosincu ili početkom siječnja, ovi dolasci se ne bi dogodili. Za dobre stvari nekad treba i malo pričekati.
PRILIKA DOMAĆIM IGRAČIMA, A NE SAMO KUPOVANJE
Petrović se još jednom osvrnuo i na veliko zanimanje koje je tijekom prijelaznog roka trajalo oko potencijalnih pojačanja, istaknuvši kako klupska politika nije samo dovođenje igrača sa strane, nego i pružanje prilike svojim igračima iz omladinskog pogona.

- Znate da smo imali i druge planove ovog prijelaznog roka, prije svega povratak Mišića i Jugovića. To se nije dogodilo zbog objektivnih razloga te smo na kraju ipak doveli dva stranca. Naša je sportska politika i razvijanje i pružanje prilike našim igračima te i oni moraju dobiti malo povjerenja i vjere da će postati standardni prvotimci. Nije jedino rješenje kupovanje i dovođenje. Ne gradimo stadion i kamp da bismo sve rješavali na takav, lakši način, teži je put stvaranje igrača. Kad se budemo odlučili dovesti igrače, dovest ćemo, ali želimo i da naši mladići vide da će u ovom klubu imati priliku te da će se prva momčad popunjavati i iz tog dijela. I prodaje se moraju događati, jer nekad je jednostavno nemoguće zadržati igrače, osim kada bismo povećali plaće tri-četiri puta, što za sada nećemo.
SLIJEDI PREDSTAVLJANJE IGRAČA IZ B-MOMČADI
Za sljedeći tjedan najavljeno je i predstavljanje igrača koji su došli u drugu momčad i u školu nogometa, što je potvrdio i Marin Skender, glavni skaut kluba i pomoćnik Petrovića. I on ističe kako ne treba gledati kao pojačanja samo inozemni dvojac, nego i kvartet priključen iz B-momčadi.

- Sretan sam zbog obojice igrača koje smo doveli, oba su reprezentativci svojih zemalja i to smo govorili od početka. Stranci će dolaziti u naš klub, ali moraju kvalitetom biti na nivou. Kristal je već u prvoj utakmici opravdao dolazak, a za Laszla sam siguran da će u bliskoj budućnosti postati naš glavni igrač. No, mi smo promovirali i četiri domaća igrača u prvu momčad - Pilja, Špoljarića, Šutala i Lončara, koji imaju minutažu i zapaženu ulogu već sada. To je izuzetan uspjeh i put koji želimo nastaviti.
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

Najčitanije iz rubrike