Sport
BOKSAČKI “STRANDJA KUP”

Pratljačić preko Sofije i
brončane medaje izborio
nastup na EP-u u Rusiji
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Najavljeni potencijal osječkog boksača Luke Pratljačića, koji je ove godine prvi put postao član Boksačkog kluba Osijek, a prije toga, nakon što se boksom počeo baviti u osječkoj Mladosti, a potom "prodefilirao" kroz nekoliko hrvatskih klubova (Gladijator, Borovo, Sesvete), sada je i dokazan na najjačoj mogućoj amaterskoj sceni. U glavnom gradu Bugarske, Sofiji, održan je "Strandja kup", jedan od najjačih svjetskih AIBA turnira iz A-kategorije. Luka je nastupio u superteškoj kategoriji, a u iznimno jakoj konkurenciji boksača iz 43 zemlje svijeta ostvario je jedan od najboljih rezultata hrvatskog boksa uopće na ovom jakom turniru. Pratljačić se, naime, u Sofiji okitio brončanim odličjem. U prvom kolu poluteške kategorije svladao je Britanca Salomona Dacresa, da bi se potom u polufinale plasirao nakon što mu je Amerikanac Luis Alvarado predao meč zbog rasječene arkade. Uslijedila je borba s domaćim boksačem Petrom Belberovim, osvajačem brončane medalje s prošlogodišnjeg Europskog prvenstva, koji je prije toga svladao viceprvaka svijeta iz Kazahstana. Pratljačić je ostavio dobar dojam, no na kraju je ipak morao priznati poraz od osam godina mlađeg boksača. Dojam je mnogih nezasluženo.


- Mnogi treneri su mi rekli da se meč održao bilo gdje osim u Bugarskoj, sigurni su kako bi Luki podigli ruku za pobjedu. Kasnije sam gledao meč. Prvi je dojam kako je Bugarin bio agresivniji, imao je inicijativu, da je Luka bio defenzivniji, što je uostalom njegov stil borbe, što mi i sada nakon preuzimanja preferiramo. No, nakon videoanalize prebrojio sam sigurno deset udaraca više u svakoj rundi koje je Luka ispucao u odnosu na suparnika. U svakom slučaju i medalju smatramo velikim uspjehom. Uz to, Pratljačiću je 21 godina, a bugarskom suparniku 29, tako da je budućnost sigurno pred njim - rekao je Matej Matković, trener u BK-u Osijek.


Dobar nastup u Bugarskoj donio je Pratljačiću vizu za nastup na Europskom prvenstvu za boksače do 22 godine koje će se od 8. do 17. ožujka održati u ruskom Vladikavkazu. U Pratljačićevoj pratnji ići će i njegov trener Matej Matković kao član stožera reprezentacije. Inače, u Bugarskoj su boje Hrvatske branile tri boksačice i još jedan boksač. Najbliže medalji bila je Marija Malenica, koja je u kategoriji do 64 kilograma zaustavljena u četvrtfinalu. Još ranije su nastup završile Sara Beram (do 60 kg), Željana Piteša (do 54 kg) te Petar Cetinić (do 69 kg). K. Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike