Osijek
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN COMMUNITY ART-A

Autorska djela na
dar prolaznicima
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Šetajući Trgom slobode u poslijepodnevnim satima utorka, 19. veljače, za oko nam je zapeo kaktus, iznad kojega je pisalo "Udomi me". Nije to bio pravi kaktus, nego ilustracija te bodljikave biljke sočnog i mesnatog tkiva. S izmamljenim osmijehom prišli smo malo bliže i uočili da se ispod natpisa koji poziva na udomljenje, ispisane sitnim slovima, kriju informacije koje su nam otkrile tko stoji iza ovog simpatičnog čina darivanja.

Riječ je o Dori Kralik, studentici ilustracije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, koja se odazvala akciji karlovačke platforme F12, kojom je u devet hrvatskih gradova obilježen Svjetski dan community arta. Akcijom se željelo potaknuti umjetnike na samostalno djelovanje u zajednici, a uz parolu “Art na cestu” u njoj je mogao sudjelovati bilo tko. Cilj je bio na nekoliko lokacija u gradu postaviti vlastite radove s natpisom “Udomi me” te tako građanima približiti ideju umjetnosti u zajednici, ali isto tako i predstaviti svoj autorski rad ili djelo (likovne radove, fotografije, digitalni kolaži, skulpture, ručne radove, literarne radove, poeziju i dr.).

- Za akciju su mi rekle kolegice s faksa. Ilustratorica Ena Vladika i ja skupile smo po pet-šest radova i ostavile ih na raznim lokacijama u gradu koje smo odabrale spontano u šetnji. Ostavile smo ih u Tvrđi ispred crkve sv. Mihovila, na klupi kod Picassa na promenadi, u prolazu u Jaegerovoj ulici kod Pepperminta, kod kina Europa i kod “Supera”. Koliko znam, u Osijeku je još sudjelovala Kristina Penava, a naša kolegica Veronika Kovač svoje je radove ostavila “na udomljenje” u Zagrebu - rekla nam je Dora.

Cjelokupna akcija provodila se bez sponzora, donatora ili bilo kakve financijske podrške, odnosno radila je na "pogon dobre volje". Sudjelovala su 24 autora te Art klub Moje vrijeme, a postavljeno je i "udomljeno" 135 radova, među kojima je, dakako, i Dorin kaktus. I. Alilović
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike