Osijek
GRAD OSIJEK RASPOLAŽE SA 659 STANOVA

Za sanaciju stanova lani 300 tisuća kuna
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Grad je od najamnine za stanove lani uprihodio 1,9 milijuna kuna, a na tržištu bi to iznosilo oko devet milijuna kuna

Uz to što je socijalna politika Grada Osijeka na vrlo visokoj razini, pa uz obveznih pet na godišnjoj razini izdvaja i do 30 milijuna kuna u raznim oblicima pomoći, kao vlasnik i najmodavac stotina stanova na zahtjev najmoprimaca obavlja i nužne i korisne poslove njihove adaptacije. Tako je prošle godine intervenirano u 58 stambenih jedinica, i to u ukupnoj vrijednosti radova od 293.180,75 kuna.

Vrste najamnine
- Najviše smo sredstava utrošili na zamjenu dotrajale vanjske stolarije, koja ima od dva do tri puta veće toplinske gubitke od nove energetski efikasne stolarije, pa je ta zamjena zbog povećanja energetske učinkovitosti od interesa Grada Osijeka. Bilo je i brojnih popravaka i zamjena kombi-bojlera, kao i u sanaciji vodovodnih i električnih instalacija – objašnjava Krešimir Jakić, voditelj Odsjeka za gospodarenje nekretninama, demantirajući na taj način korisnike koji tvrde da žive u nehumanim uvjetima u stambenom prostoru za koji plaćaju ugovorenu odnosno zaštićenu najamninu.

Inače, prosječna slobodno ugovorena najamnina iznosi 7,26 kuna za četvorni metar, a zaštićena samo 2,85 kuna za istu površinu. Dodajmo tomu kako je u gradu 489 gradskih stanova za koje se plaća slobodno ugovorena najamnina, uz još 170 stanova za koje najmoprimci plaćaju zaštićenu najamninu. Za sve njih, prema potrebi, Grad kao najmodavac plaća adaptaciju, no Jakić kaže da u ovom trenutku Grad Osijek raspolaže s pet neuvjetnih stanova koji nisu useljeni. Prema Odluci o davanju gradskih stanova u najam, neuvjetnim stanom smatra se onaj koji ne ispunjava minimalne tehničke uvjete za redovito stanovanje, poput ispravnih vodovodnih i električnih instalacija, prozora, varta, podova i sanitarnog čvora u funkcionalnom stanju, minimalno jednog dimnjaka te ispravnog krova na samostojećim objektima.

Lista čekanja
- Na jednom od tih stanova u tijeku je postupak osposobljavanja za redovito stanovanje i dodjelu, a osposobljavanje za redovito stanovanje i dodjelu jednog stana tek je u planu. Tri su stana u iznimno lošem građevinskom stanju, narušena im je statika i vlažni su te su potrebna znatna financijska sredstva za njihovo osposobljavanje. Grad Osijek nema ni interes ni mogućnosti za njihovu adaptaciju - objasnio je Jakić i podsjetio da se u navedenih 659 stanova život odvija uobičajeno te da je u 2018. godini Grad na osnovi najamnine ostvario prihod od 1,97 milijuna kuna, i to za stanove za koje se plaća najamnina na objema osnovama, ukupne površine 29,6 tisuća četvornih metara. Godišnji bi eventualni prihod na tržištu za tu površinu iznosio devet milijuna kuna, odnosno čak sedam milijuna više prihoda za Grad Osijek, istaknuo je Jakić.

Inače, svake dvije godine raspisuje se natječaj za utvrđivanje liste za davanje gradskih stanova u najam. U svibnju ove godine u planu je raspisivanje novoga. Na trenutno važećoj listi ukupno je 208 kandidata i do danas je s nje dodijeljeno 12 stanova - jedna garsonijera, šest jednosobnih stanova, jedan dvosoban te četiri trosobna stana. Izvan liste kandidata dodijeljeno je sedam stanova, i to na temelju čl. 35b., podstavka 2. odluke kojom je propisano da se gradski stan može dati u najam obitelji s maloljetnom djecom koja ne može sama osigurati smještaj, ali i radi sprječavanja odvajanja djece od odraslih članova obitelji, u skladu s čl. 122. st. 3. Zakona o socijalnoj skrbi.

- Navedenih sedam stanova dodijeljeno je Gradu Osijeku na korištenje bez naknade na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske u svrhu stambenog zbrinjavanja građana slabijeg imovinskog stanja i ugroženog socijalnog statusa - objasnio je Jakić.

Marija Mihelić
Grad kupio još dva stana
Za potrebe realizacije Programa stjecanja stanova u 2018., odnosno za stambeno zbrinjavanje osoba na listi kandidata, Grad je na tržištu kupio dva stana, i to: jednosoban i trosoban stan za ukupnu kupoprodajnu cijenu od 789 tisuća kuna.

- Donesen je i Program stjecanja stanova u 2019. godini, kojim će se iz namjenskih sredstava ostvarenih prodajom stanova na kojima postoji stanarsko pravo stjecati stanovi gradnjom višestambene zgrade. Grad će iznos od tri milijuna kuna utrošiti za projektnu dokumentaciju, građevinsku dozvolu i gradnju višestambene zgrade na građevinskoj čestici u vlasništvu Grada ili na druge načine predviđene zakonom, odnosno kroz projekte zajedničkog ulaganja, vezanog za program POS-a odnosno Ministarstvo branitelja - dodao je Jakić.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike