Osijek
ZATVORENA KULTNA SLASTA

Kao kod Prousta, “Korzo” je više od slastičarnice
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Posljednji je vlasnik "Korza" izgubio bitku s osječkom stvarnosti i otišao u inozemstvo

Nema više slastičarnice "Korzo"! Vijest o zatvaranju slastičarskog obrta, otvorenog prije gotovo 50 godina, munjevito se proširila Osijekom, izazivajući provalu emocija Osječanki i Osječana svih dobi. Kao kod Prousta, naime, okus kesten-pirea, krempita, tulumba, zimskog sladoleda, sladoleda od karamele i drugih finih slastica uvijek je iznova pokretao u nama potragu za izgubljenim vremenom, za krhotinama slave osječkog korza.


Kako doznajemo, Miftar Ređepi, koji je vlasnik slastičarnice "Korzo" od 31. prosinca 1996. godine, odjavio se iz obrtnog registra Službe za gospodarstvo Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije.


- Svaki sam dan zastajao kod Ređepija i porazgovarao malo s njim, volio sam to. Počeo mi je nedavno kukati da odlazi iz Osijeka, iz Hrvatske, za sinom i snahom koji su prije godinu dana otišli u Njemačku. Iako mu je bilo teško, na kraju je ipak odlučio otići - kaže nam novinar i publicist Željko Garmaz, kojem je Ređepi rekao kako će u prostor u Kapucinsku 28 doći njegov rođak, koji je ujedno vlasnik prostora.


Neslužbeno doznajemo kako je Ređepi doista napustio Hrvatsku, ali se spominje i da je otišao u Makedoniju.


Kako se kao član osječkog Udruženja obrtnika Ređepi nije morao ondje odjaviti, vijest o zatvaranju slastičarnice "Korzo" zatekla je predsjednika Udruženja Dragutina Grabrovića.


- Strašno je što je zatvorena kultna slastičarnica u koju su ljudi voljeli ići jer su prepoznali kvalitetu. I sam sam odlazio tamo još dok sam bio mladić, njihove glasovite krempite još dobro pamtim. No još dok se obnavljala Kapucinska ulica čuo sam da će Ređepi morati zatvoriti slastičarnicu jer zbog radova dugo nije bilo pristupa tom i drugim objektima. Srećom, ipak je uspio preživjeti, no čini se da je na kraju ipak izgubio bitku - prokomentirao je Grabrović. Naglašava kako je to "još jedan čavao u lijes centru grada, koji izumire".
- Mnogi se novi obrti otvaraju iz nužde ili gubitka posla i želje za preživljavanjem do mirovine, i to sve na štetu starih, dobro poznatih obrta koji nemaju nasljednika. Grad je u pitanju obrtništva u velikom problemu, a ovaj slučaj daje još jedan primjer nemogućnosti opstanka. Centar će pomalo ‘presušiti‘ i neće imati tko dolaziti. Puno je praznih lokala, nažalost, i slastičarnica ‘Korzo‘ jedan je od takvih – dodao je Grabrović, prisjećajući se i još dviju kultnih slastičarnica - Ambruš i Kalimero - koje su također bile omiljene brojnim Osječanima.


Marija Mihelić
emocije
FACEBOOK PREPLAVILI TUŽNI KOMENTARI
Čarobni madeleine osječkog identiteta
Na što će sličiti Korzo sad kad nema ni slastičarnice - upitali su se brojni Osječani koji su ovu vijest proširili na društvenim mrežama.

- Mislila sam da je samo privremeno zatvorena, no prevarila sam se. Nema više najfinijeg kesten-pirea, tulumbe i baklave - prokomentirala je jedna sugrađanka, a druga je naglasila da je slastičarnica “Korzo” mjesto njezina djetinjstva, kamo je redovito svraćala s bakom, djedom i roditeljima.

- Slastičarnica na korzu više je od sladoleda i kolača, ona je sjećanje na djetinjstvo. Proustovski je efekt u mom slučaju u toj slastičarnici palio svaki put i nikad i kao odrasla nisam propuštala priliku za bar jednu kuglicu sladoleda. Smatrala sam svojom esekerskom dužnosti naučiti i svoju kćer da u toj slasti postoji nešto slađe od šećera - madeleine osječkog identiteta - napisala je.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana