Regija
UČENICIMA I STUDENTIMA 750.000 KUNA

Potpisani ugovori za 79 stipendija
Objavljeno 20. veljače, 2019.
ĐAKOVO

U Maloj vijećnici đakovački gradonačelnik Marin Mandarić potpisao je jučer s učenicima i studentima s područja grada Đakova 79 učeničkih i studentskih stipendija te financijskih potpora studentima, a za što je u gradskom proračunu za ovu školsku odnosno akademsku godinu ukupno osigurano gotovo 750.000 kuna. Gradonačelnik Mandarić nazvao je to značajnim iskorakom za ove svrhe jer je u usporedbi s prošlom godinom za te namjene izdvojeno 125.000 gradskih kuna, čak šest puta manje nego što je to sada. Za stipendiranje iz gradskog proračuna stiglo je 125 prijava učenika i studenata s područja grada, a 79 je udovoljilo uvjetima. Učeničke stipendije su po 500, a studentske po tisuću kuna.

- Do ove godine Grad Đakovo provodio je i kreditiranje učenika i, u manjem dijelu, stipendiranje studenata, pa je prošle godine stipendirano 25 studenata i 45 učenika u ukupnom iznosu od 125.000 kuna. Po novome, odlučili smo se isključivo za stipendiranje i učenika i studenata po više kriterija. Značajno povećanje iznosa u proračunu Grada za ove svrhe govori koliko je Grad Đakovo spreman pomoći u školovanju naših srednjoškolaca i mladih u visokom obrazovanju, a s ciljem da što bezbrižnije vi, odnosno vaši roditelji, prebrodite troškove vašeg obrazovanja, da se što više posvetite učenju i danas-sutra budete što konkurentniji na tržištu rada. Moja i želja svih nas je, dakako, da svoju egzistenciju i radnu karijeru osigurate na području grada Đakova. No, naravno, nije za očekivati da ćete svi vi ostati u svome gradu, vjerojatno ima među vama onih s aspiracijama za druga mjesta, gradove, pa i inozemstvo, druge zemlje, a što nije ništa neuobičajeno - rekao je Mandarić.

Kriteriji za dodjelu gradskih učeničkih i studentskih stipendija kretali su se od deficitarnosti zanimanja, darovitosti, do socijalnih odnosno materijalnih prilika u kojima studenti, podnositelji zahtjeva, žive. S. Župan
Najčitanije iz rubrike