Regija
HRVATSKI DUHANI KREDITIRAJU NABAVU MEHANIZACIJE

Riješili problem berača - duhan će brati strojevi
Objavljeno 21. veljače, 2019.

Preko investicijskog programa Hrvatskih duhana nabavljeno je 18 strojeva za 25 kooperanta, koji su odmah povećali proizvodne površine za više od 80 hektara. U Hrvatskim duhanima ove su godine osigurali kreditnu liniju od 12 milijuna kuna. Tako su Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj, nakon uspješnog pilot-projekta testiranja strojnog berača na domaćim poljima, pokrenuli ove godine i program nabave strojnih berača za sve svoje kooperante kojim kreditiraju nabavu strojeva i osiguravaju edukaciju o njihovom optimalnom korištenju. Od pokretanja programa u listopadu dosad je ugovorena nabava 18 mehaničkih berača s 25 kooperanta, čime su Hrvatski duhani u novu organizaciju berbe investirali gotovo šest milijuna kuna, a trenutačno se dogovaraju nabava i kreditiranje dodatnih berača za još dva proizvođača zainteresirana za prelazak na strojnu berbu duhana. Za program nabave mehaničkih berača u Hrvatskim duhanima su za ovu godinu osigurali kreditnu liniju u visini od 12 milijuna kuna. Mehanički berači prepoznati su prošle godine, i od strane Hrvatskih duhana i od strane poljoprivrednika, kao ključno rješenje problema nedostatka radne snage, koji je postao glavni ograničavajući faktor širenju proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Da nova tehnologija na hrvatskim poljima otvara potencijal širenja proizvodnje najbolje su ilustrirali kooperanti koji su se odlučili za nabavu strojeva, a kod kojih je ukupno ugovorena površina za ovu godinu povećana za više od 80 hektara u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 30 posto.

– U HD-u smo prepoznali problem nedostatka radne snage pa smo prošle godine kontaktirali dobavljače mehaničkih berača, organizirali posjet naših poljoprivrednika te osigurali kompletnu tehničku i financijsku potporu realizaciji pilot-projekta. Nakon što se mehanički berač pokazao dobrim rješenjem za naša polja, otvorili smo kreditni program za nabavu nove tehnologije. Vjerujemo da na ovaj način dajemo novi poticaj proizvodnji duhana u Hrvatskoj koja je, zbog organiziranosti proizvodnje i stabilnosti otkupa i tržišnih uvjeta, jedna od rijetkih kultura s osiguranim kvalitetnim uvjetima za održivu proizvodnju – rekao je Flavio Oliviera, direktor Hrvatskih duhana.

Duhan je jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura koja iz godine u godinu bilježi rast otkupnih cijena i izrazito je važan za virovitičko-podravski kraj jer je jedna od rijetkih kultura koja iz nedovoljno kvalitetnog tla izvlači maksimum. Hrvatski duhani su za kilogram svijetle virdžinije, duhana koji se najviše proizvodi u Hrvatskoj, u ovoj otkupnoj sezoni povećali cijenu na 13,36 kuna, što je 4 posto više u odnosu na prošlu godinu i najviše ikada plaćeno za kilogram duhana u Hrvatskoj. Time su u Hrvatskim duhanima nastavili s trendom povećanja prosječne otkupne cijene, koja je u posljednjih pet godina porasla više od 16 posto, a u posljednjih deset godina gotovo 35 posto. Vladimir Grgurić
Otkupljuje se sav proizvedeni duhan
Vrijednost ukupne proizvodnje duhana u RH prošle je godine iznosila gotovo 100 milijuna kuna. Prema podacima o vrijednosti poljoprivredne proizvodnje iz 2017. godine, vrijednost proizvodnje duhana iznosi više od 60 posto ukupne vrijednosti proizvodnje krumpira, više od 60 posto vrijednosti proizvodnje voća i gotovo polovica vrijednosti proizvodnje maslinovog ulja u Hrvatskoj. Kratkoročna financiranja proizvodnje po sezoni koja provode Hrvatski duhani iznose oko 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja u 2019. godini 12 milijuna kuna.
Kooperanti koji su nabavili strojeve ugovorili su 80 hektara više površina za proizvodnju nego lani
Možda ste propustili...

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana