Regija
POGINULI U 2. SVJETSKOM RATU

U Đurićima iskopana tijela sedam Nijemaca
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Posmrtni ostaci bit će pokopani na vojnom groblju njemačkih vojnika na Mirogoju, dostojanstveno, sa svim počastima
ĐURIĆIU crkvenom dvorištu u Đurićima, malom selu na istoku županjske Posavine, obavljena je ekshumacija posmrtnih ostataka njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata. Organizirao ju je Njemački savez za skrb o ratnim grobljima (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK), što djeluje pod pokroviteljstvom njemačke vlade, a dosad je na području Hrvatske i prostoru ex Yu obavila iskapanja niza grobnica njemačkih vojnika. Veliku pomoć pružaju im članovi Hrvatskog obrednog zdruga (HOZ) Jazovka i Hrvatskog domobrana Osijek, koji su zaslužni za polaganja u posljednja počivališta mnogih žrtava rata i poraća iz masovnih grobnica.


Voditelj iskapanja za Njemački savez za skrb o ratnim grobljima na području Hrvatske, Leonardo Lukinić, jučer nam je kazao da su pronađeni posmrtni ostaci sedam vojnika. Ondje ih je bilo zakopano osam, ali je jedan ekshumiran još 50-ih godina.


- Nekoliko vojnika bilo je u kompletnoj borbenoj spremi, pet ih je imalo pločice s podacima, jedna je bila nečitljiva, i četiri vojnika će se moći identificirati. Posmrtni ostaci položit će se na groblje njemačkih vojnika na Mirogoju, a pločice s podacima bit će odvezene u Njemačku – kazao je Lukinić. Vojnici koji nemaju pločicu nažalost nikada neće biti identificirani jer zbog velikog broja tijela koja se pronalaze ne može se raditi nikakva DNK analiza.


- U posljednjih pet godina, nakon što je formirana ova ekipa, pronađeni su posmrtni ostaci između 4000 i 5000 vojnika, a riječ je uglavnom o području oko Knina - ističe i dodaje da su trenutačno angažirani na iskopavanjima u Križevcima, a početkom ožujka opet stižu u Slavoniju.


Pero Šola, predsjednik đakovačkog krila HOZ-a Jazovka, kazao nam je da su za grobnicu u Đurićima doznali od mještana.


- Nakon napada partizana s istoka 1945. u selu su bili Nijemci. Ljudi pričaju da su se dva vojnika, koja su ondje pokopana, družila s dvije djevojke, pala je granata i poginuli su svi četvero, o čemu svjedoči i gelerom probijen šljem (na snimci) koji je iskopan u crkvenom dvorištu - kazuje Šola. Mještani Đurića govore da je u napadu na selo poginuo velik broj partizana, jedni kažu 150, a drugi pak govore o njih 300. To su uglavnom bila djeca koja su, kada su 1944. partizani zavladali Srbijom, prisilno mobilizirana i na Srijemskom frontu jednostavno tjerana "na metak". Parizani su napadali, Nijemci su držali odstupnice i poginulo je tada osam njemačkih vojnika.
Inače, kada se nađu posmrtni ostaci vojnika i civila iz Drugog svjetskog rata, ako je riječ o Hrvatima, iskapa ih Ministarstvo hrvatskih branitelja, a ako su Nijemci, Njemački savez za skrb o ratnim grobljima na području Hrvatske.


Marija Lešić Omerović
Njemački vojnici dostojanstveno pokopani
- Zanimljivo je da su njemački vojnici pokopani dostojanstveno, u grobove uz crkvu, sa šljemovima i osobnom opremom. To inače partizani nisu radili, što znači da ih je pokopala njemačka vojska. U grobu je pronađen i kipić sv. Josipa, jedan vojnik je imao i malu posudicu sa svetom vodom - priča Pero Šola. U grobovima se pronalaze i upaljači, nalivpera... Posmrtni ostaci bit će pokopani na vojnom groblju njemačkih vojnika na Mirogoju, sa svim počastima. Ondje ih je dosad pokopano oko 20.000, ekshumiranih diljem Hrvatske.
Leonardo Lukinić

voditelj iskapanja za Njemački savez

Nekoliko vojnika bilo je u kompletnoj borbenoj spremi, 5 ih je imalo pločice s podacima, jedna je nečitljiva, četvorica će se moći identificirati
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike