Regija
IZ POVIJESTI VINKOVAČKE BOLNICE

Medicinski je centar 1994. postao bolnica
Objavljeno 21. veljače, 2019.
VINKOVCI


Ovih dana, točnije 21. veljače, obilježava se 25 godina otkad je ugašen Medicinski centar Vinkovci i otkad djeluje kao Opća bolnica, a poslije će dobiti i naziv Županijska. Bolnička djelatnost u Vinkovcima počinje 30-ih godina 19. stoljeća, kada je osnovana prva bolnica u zgradi današnjeg Gradskog muzeja, s 12 kreveta, odmah nakon otvaranje prve bolnice u Zagrebu i Hrvatskoj početkom 19. stoljeća, i tek poslije će bolnice dobiti Rijeka, Varaždin, Karlovac, Nova Gradiška... U vinkovačkoj bolnici obavljene su prve obdukcije u Hrvatskoj i bila je treća bolnica u Hrvatskoj koja je otvorila antituberkulozni dispanzer i prednjačila u još nekim zdravstvenim segmentima. Nova je bolnica sagrađena 60-ih, a potpuno je useljena početkom 70-ih.


Dr. Vlado Maroslavac, vinkovački umirovljeni liječnik, sjeća se da je početkom 70-ih, kada je počeo raditi u bolnici, već postojao Medicinski centar, a dužnost ravnatelja obavljao je od 1982. do 1990.


- Sjećam se da je sve to odlično funkcioniralo iako je sustav bio glomazan i kompliciran. Bilo je sedam OUR-a i zajedničke službe, a planirali smo ustrojiti i medicinske mikrocentre u većim selima tadašnje Općine Vinkovci. Sustav s OUR-ima bio je dosta nepraktičan i sjećam se da smo za moga ravnateljskog mandata često morali posuđivati novac da bismo isplatili plaće. Danas Županijska bolnica djeluje slično kao dok je bila Medicinski centar – prisjeća se dr. Maroslavac.


U monografiji o vinkovačkoj bolnici objavljenoj prije 8 godina u povodu 180. godišnjice postojanja, dr. Josip Dolanski prisjeća se kako je od kolege Maroslavca preuzeo ravnateljsku dužnost u lipnju 1990. i okupio ekipu najboljih vinkovačkih liječnika, koji su odigrali veliku ulogu u ratu, čiji se "miris" tada već dobro osjećao i trebalo se pripremati za ratne uvjete.
Medicinski centar osnovan je 1959. i obuhvaćao je djelatnosti Doma zdravlja, polikliničke-konzilijarne zaštite, te stacionarne zaštite, što je pružala Opća bolnica koja je bila u njegovu sastavu do 1994., kada je Medicinski centar podijeljen na Dom zdravlja i Opću bolnicu, gdje je bilo zaposleno 690 djelatnika, od kojih 55 specijalista, a na specijalizaciji su bila 34 mlada liječnika, prisjeća se dr Martin Božić i ističe kako je vinkovačka bolnica tada bila jedina bolnica u Vukovarsko-srijemskoj županiji jer je Vukovar bio okupiran. M. Flego
U vinkovačkoj bolnici prve obdukcije u Hrvatskoj, treća u državi koja je otvorila antituberkulozni dispanzer
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike