Crna kronika
POLICIJA UPOZORAVA NA OPREZ

U 4 dana jedan traktorist poginuo, dvojica u bolnici
Objavljeno 21. veljače, 2019.
U pet godina traktoristi su sudjelovali u 90 nesreća u Požeško-slavonskoj županiji
POŽEGA

U samo četiri dana jedan je traktorist smrtno stradao, a dvojica su teško ozlijeđena u nesrećama koje su se dogodile u Požeško-slavonskoj županiji. Traktorist je i prva ovogodišnja žrtva u cestovnom prometu u ovoj županiji.

U subotu je na cesti između mjesta Milanovac i Ugarci 60-godišnji vozač izgubio nadzor nad neregistriranim i neosiguranim traktorom Fendt te sletio u kanal, a potom i na njivu. Vozač je ispao iz kabine traktora te smrtno stradao. Niz je nastavljen u ponedjeljak kada je 77-godišnjak, u šumi nedaleko od mjesta Donji Gučani, upravljao traktorom IMT bez registracijskih oznaka, krećući se uz uzbrdicu. Vozač je izgubio nadzor nad traktorom, nakon čega je došlo do nekontroliranog kretanja traktora unatrag i prevrtanja, pri čemu je 77-godišnjak teže ozlijeđen. U utorak, na njivi nedaleko od mjesta Migalovci, 56-godišnjak je upravljao traktorom IMT, požeških registracija. Tijekom oranja vozač je izgubio nadzor nad traktorom koji se prevrnuo. Vozač je teško ozlijeđen.


- Od 2014. do 2018. godine, vozači traktora sudjelovali su u 90 prometnih nesreća. Navedeni podatak ne uključuje događaje u kojima su osobe stradale izvan prometnica jer se takvi događaji ne evidentiraju kao prometne nesreće. U tim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba, deset ih je teže i 15 lakše ozlijeđeno - doznajemo od Gorana Matijevića iz PU požeško-slavonske.


Vozači traktora najčešće izazivaju prometne nesreće zbog nedržanja traktora na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba ceste, nerijetko u kombinaciji s vožnjom pod utjecajem alkohola. Kao posljedica toga najčešće dolazi do slijetanja traktora s ceste. Puno više traktorista te putnika na traktorima i traktorskim prikolicama stradava u šumi, na poljoprivrednim površinama i prilaznim putovima, i to najčešće zbog prevrtanja. Uzroci ovih nesreća su neiskustvo vozača, veliki nagibi terena u šumi ili na poljoprivrednim površinama uz česte slučajeve alkoholiziranosti, zbog čega dolazi do precjenjivanja vlastitih vozačkih sposobnosti. Nisu rijetki ni slučajevi nepropisnog prijevoza ili smještaja tereta, odnosno nesklad između snage i mogućnosti traktora u odnosu prema sili koja se nastoji svladati. Putnici na tim vozilima najčešće stradavaju pri padu na tlo zbog nepravilnog prijevoza na vanjskim dijelovima karoserije traktora, priključaka i priključnih vozila koja nisu namijenjena prijevozu putnika, primjerice na spojnoj poluzi na stražnjoj hidraulici traktora, na stepenicama traktora, blatobranima traktora, na raznim traktorskim priključcima ili stranicama priključnih vozila.
Iz policije apeliraju na vozače traktora da uvijek vode računa o tehničkoj ispravnosti i valjanosti registracije traktora i priključnih vozila, naročito upravljačkog i kočnog mehanizma te signalizacije. U tu svrhu preporučuje se obaviti tehnički pregled izvan stanica za tehničke preglede, koji stanice za tehničke preglede vozila već tradicionalno organiziraju s početkom proljeća diljem Požeško-slavonske županije.

Sandra Lacić
ISKUSTVO JE VAŽNO
Za život je opasna zabluda da se za rad u šumi ili polju mogu koristiti neregistrirani, a time i tehnički neispravni traktori te da se ne mora posjedovati vozačka dozvola. Do tih se površina također dolazi cestama, a upravo na takvim terenima tehnička ispravnost, znanje i vještine stečene kroz vozački ispit i osposobljavanje za rukovatelja traktorom s radnim priključkom, iskazuje kao najznačajniji element sigurnosti. "Pri obavljanju poljodjelskih radova i pogotovo za vrijeme radova u šumi, gdje ima velikih nagiba, apeliramo na vozače traktora da ne skidaju s traktora kabinu, vrata, zaštitni okvir ili druge sigurnosno-konstrukcijske elemente koji pri prevrtanju sprječavaju ispadanje iz vozila i prignječenja", upozoravaju iz Policijske uprave požeško-slavonske.
Možda ste propustili...

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike