Osijek
GRAD KUPIO PARCELU U RETFALI

Na 800 “kvadrata” počinje gradnja novih grobnica na Retfalačkom groblju
Objavljeno 21. veljače, 2019.

Kako bi se udovoljilo velikoj potražnji građana za novim grobnim mjestima na Retfalačkom groblju, Grad Osijek kupio je parcelu ukupne površine 829 četvornih metara, u vrijednosti od 250 tisuća kuna. Čestica je, kako doznajemo od direktora Ukopa Hrvoja Ostričkog, prema Generalnom urbanističkom planu i predviđena za groblje, pa će Ukop u prvoj polovini ove godine krenuti s proširenjem.


- U tijeku godine planiramo sagraditi 14 jednostrukih i dvostrukih grobnica. U slučaju da bude i više zahtjeva građana, možemo sagraditi i dodatne grobnice na tom groblju – kaže Ostrički dodajući kako će se tako povećati broj grobnica, kojih je trenutačno 3101.


Retfalačko groblje nije jedino groblje u Osijeku i okolici za koje se planira proširenje. Ostrički tako kaže kako su ove godine u planu i nove grobnice na Donjogradskom te na grobljima u Josipovcu i u Višnjevcu. Riječ je o grobljima na kojima ima dovoljno prostora, i to bez potrebe za kupnjom dodatnih susjednih parcela, ali i mnogo zahtjeva za novim grobnicama. Dovoljno je mjesta, no za sada ne i zahtjeva na groblju Mađarska Retfala i, standardno, na Centralnom groblju, gdje se već neko vrijeme grade nove grobnice, odnosno groblje se širi.


Ipak, u gradu su i dva groblja na kojima mjesta za širenje nema. Riječ je, pojašnjava Ostrički, o grobljima Svete Ane i Novogradskom groblju, na kojima se slijedom toga ne planira gradnja novih grobnica.


Inače, na nekim je grobljima, zahvaljujući lijepom vremenu, već počelo uređenje, na drugima se ono planira. Tako će se na Retfalačkom groblju sagraditi nove staze, ograda i vodovodni priključak te obaviti hortikulturni radovi. Uz nove grobnice, Donjogradsko će groblje do kraja veljače dobiti i potporni zid u krugu vojarne Vrbik, uz uvjet povoljnih vremenskih prilika. To je groblje dobilo i novu stazu te vodovodni priključak.


- Tijekom sljedećeg tjedna ondje počinje i gradnja ograđenog deponija za privremeno odlaganje smeća te 300 metara duge žičane i 40 metara duge metalne ograde na istočnom dijelu – pojasnio je direktor Ostrički.
Kada je riječ o kremacijskoj peći, za koju je, podjsetimo, u tijeku izrada dokumentacije, ona će se nalaziti na Centralnom groblju. Podsjetimo, osim u Zagrebu, kremacijske peći nema nigdje u Hrvatskoj, stoga će se, vjeruju u Ukopu, investicija vrijedna oko 2,5 milijuna kuna u budućnosti pokazati opravdanom.M. Mihelić
Ukop planira graditi nove grobnice i na grobljima u Donjem gradu, Josipovcu i Višnjevcu, kaže Ostrički
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike