Kultura
ZNANSTVENI KOLOKVIJ U PETAK U DRENOVCIMA

I Osječani o životu i djelu fra Marka Japundžića
Objavljeno 20. veljače, 2019.
DRENOVCI


Udruga "Duhovno hrašće" Drenovci, Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša, Institut za ekumensku teologiju i dijalog "Juraj Križanić" Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organiziraju znanstveni kolokvij "Život i djelo fra Marka Japundžića", koji će se održati u petak, 22. veljače, u 11 sati u Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci.


Fra Marko, rođeni Drenovčanin (1914.- 2000.), bio je filolog, arhivist, arheolog, slavist i paleograf. Bavio se proučavanjem glagoljaških tekstova. Nakon Rima istraživao je i otvorio put za daljnja istraživanja, kazuje prof. dr. Petar Bašić.
Izlaganja će imati mr. Vera Erl i doc. dr Antun Japundžić o radu i njegovim Drenovcima, prof. dr. Milica Lukić ima temu o glagoljaštvu i glagolizmu u Slavoniji, fra Marko Mišković o glagoljaštvu u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša, prof. dr. Juro Zečević Božić o ekumenskom djelovanju fra Marka, akademik Stjepan Damjanović o postanku glagoljice, doc. dr. Tanja Kuštović kazivati će o Japundžićevim istraživanjima hrvatskoglagoljskih liturgijskih tekstova, dr. Vera Blažević Krezić o tužnoj stranici knjige o povijesti hrvatskog glagolizma, a Katica Branka Katalinić imat će multimedijalnu projekciju uz 105. godišnjicu njegovog rođenja.S.B.


Najčitanije iz rubrike