Mozaik
BALKAN FESTIVAL NOVOG FILMA U STOCKHOLMU

Nagrađen film “Agape”
Objavljeno 21. veljače, 2019.
Film ‘’Agape’’ Branka Schmidta osvojio je ‘’Nagradu BaNeFF 2019.’’ na Balkan festivalu novog filma, koji se osmi put održao u Stockholmu, priopćila je u utorak Hrvatska radiotelevizija, koja je producent filma uz Telefilm. O nagradama, koja je redatelju i koscenaristu Branku Schmidtu uručena na svečanoj dodjeli 17. veljače, odlučivao je stručni žiri - redateljica i producentica Lena Koppel, multimedijska umjetnica i slikarica Madeleine Hatz, glumica Ludmila A. Thurne te glumac Čedomir Djordjević.

- ‘Agape’ je film o božjoj milosti, o ljubavi Boga prema čovjeku zabludjelom na krivi put. Premda je to sadržajno priča o svećeniku pedofilu i ljubavnom trokutu s dvojicom krizmanika, kojeg crkva degradira, a krizmanici na kraju istuku, film počiva na duboko humanoj i pozitivnoj premisi prema kojoj se čovjek ima suočiti sa sobom da bi spoznao ljubav veću od svih zemaljskih, onu Božju - stoji u priopćenju Festivala u Stockholmu.

Prema riječima urednice filma Maje Gregl, s festivalskom temom identiteta, žiri je prepoznao film “Agape” kao inovativan i hrabar prikaz kontroverzne teme. Glavni glumac Goran Bogdan za ulogu svećenika dobio je godišnju nagradu Vladimir Nazor, a na 19. Festivalu del Cinema Europeo, u talijanskom gradu Lecceu, proglašen je najboljim europskim glumcem. Također je dobitnik domaćih nagrada Zlatni studio i Večernjakove ruže. Film “Agape” je na 64. Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatnu arenu za montažu.

U filmu glume još Pavle Čemerikić, Denis Murić, Daria Lorenci Flaz, Dražen Šivak, Ivo Gregurević, Emir Hadžihafizbegović, Ivana Gulin, Alan Katić, Nela Kocsis i Robert Ugrina. Uz redatelja Schmidta, scenaristi su Ivo Balenović, Zrinka Matijević Veličan i Sandra Antolić. Cilj Balkan festivala novog filma jest upoznati Šveđane s filmovima iz zapadne i jugoistočne regije, a na istom festivalu 2014. nagrađeni su kao najbolji redatelj Branko Schmidt i najbolji film festivala, njegov “Ljudožder vegetarijanac”. Hina
Najčitanije iz rubrike