Mozaik
MEĐUNARODNI DJEČJI FILMSKI FESTIVAL

KinoKino otvorio prvi hrvatski dječji SF film “Moj dida je pao s Marsa”
Objavljeno 21. veljače, 2019.

Četvrti KinoKino festival skrojen je po dječjoj mjeri na kojemu se svake godine krajem veljače zajednički odlazak u kino pretvara u posebno i drukčije iskustvo za djecu, ali i odrasle. Festival je počeo 20. veljače svečanom premijerom domaćeg znanstveno-fantastičnog filma "Moj dida je pao s Marsa" u zagrebačkom kinu Europa i traje sve do nedjelje, 24. veljače. Sve posjetitelje očekuje program ispunjen brojnim filmskim projekcijama i raznim događanjima, zbog kojih će omiljeno zagrebačko kino na pet dana postati mjesto druženja i zabave, ali i učenja za svoju najmlađu kinopubliku kroz susrete s filmskim profesionalcima i gostima festivala.

Konkurencija glavnog natjecateljskog programa snažnija je nego ikada. Od osam suvremenih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, u programu su i "Moje neobično ljeto s Tess", dobitnik posebnog priznanja žirija u programu Generacija Kplus na upravo završenom Berlinaleu; "Supa Modo", nedavno proglašen najboljim europskim filmom za djecu i "Zlogonje", najuspješnije regionalno ostvarenje za djecu u posljednjih nekoliko godina, dobitnik brojnih festivalskih nagrada, među ostalim i one za najbolji film prestižnog festivala TIFF Kids u Torontu. Redatelj Steven Wouterlood stiže u Zagreb na hrvatsku premijeru "Tess ravno iz Berlina", a i brojna ekipa, predvođena redateljem Raškom Miljkovićem, uveselit će zagrebačku premijeru "Zlogonja".

U programu Klasici s gostima Petar i Vesna Krelja izabrali su kultno ostvarenje Kreše Golika iz 1968. godine, "Imam dvije mame i dva tate", neozbiljnu dramu o ozbiljnim stvarima koja će nam pružiti rijetku priliku da na velikom platnu pogledamo legendarne glumačke izvedbe Mije Oremović i Relje Bašića. Klasik u izboru Matije Dedića njegov je najdraži film iz djetinjstva "Tajna starog tavana", redatelja Vladimira Tadeja. Glazbu za film skladao je Matijin otac, jednako slavni kantautor za djecu i odrasle, Arsen Dedić. Od popratnih programa izdvaja se iznimna selekcija kratkometražnih filmova "Svaki dan otkrivam", kao i među roditeljima posebno omiljen program "Moj prvi odlazak u kino (MPOK)", blok kratkih filmova za mališane predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu.

Popratni program bogatiji je za još jedno novo izdanje pod nazivom Produženi boravak, u kojemu će se prikazati nagrađivani kratkometražni igrani film "Trešnje" Dubravke Turić. Produženi boravak zamišljen je kao dodatak radionici "Od kina do učionice: metodika nastave kratkometražnog filma", koja je namijenjena nastavnicima i svim zainteresiranima za filmsku edukaciju, no projekcija je otvorena za širu publiku. Nakon projekcije uslijedit će razgovor između redateljice Dubravke Turić i spisateljice i članice profesionalnog žirija KinoKina Olje Savičević Ivančević, prema čijoj je kratkoj priči i snimljen film. T.Kvorka
DEDIĆEV IZBOR
“Tajna starog tavana” zabavan je domaći SF film koji je režirao popularni redatelj Vladimir Tadej. U glavnim ulogama dječaka u ‘’Tajni starog tavana’’ su Rene Bitorajac i Mario Mirković, dobri prijatelji iz Zagrebačkog kazališta mladih. Kad su ih pitali što im je najviše ostalo u sjećanju iz tih dana odgovorili su trošenje zarađenog novca na sladolede i snimanje na Hvaru dok su njihovu vršnjaci morali ići u školu. Film prati dvojicu prijatelja koji na tavanu stare kuće otkriju neobičan predmet zbog kojeg se nađu na meti Međunarodne špijunske organizacije. Glazbu za ovaj klasik radio je Arsen Dedić, veliki kantautor za djecu i odrasle. Film će nam predstaviti njegov sin, Matija, kojemu je ovo jedan od najdražih filmova iz djetinjstva.
Možda ste propustili...

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa