Mozaik
SVEMIR JE POSTAO VEĆI

Nova karta sada ima 300 tisuća novih galaktika
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Nova karta noćnog neba, objavljena u utorak, ocrtala je stotine tisuća nepoznatih galaktika

Poznati svemir upravo je postao mnogo veći. Nova karta noćnog neba, objavljena u utorak, ocrtala je stotine tisuća dosad nepoznatih galaktika, otkrivenih korištenjem teleskopa koji može detektirati izvore svjetlosti što ih optički instrumenti ne mogu vidjeti.


Međunarodna skupina astronoma kaže da njihovo otkriće doslovno baca novo svjetlo na najdublje tajne svemira, uključujući fiziku crnih rupa i razvoj galaktika. "Ovo je novi prozor u svemir", rekao je Cyril Tasse, astronom iz pariške zvjezdarnice. Više od 200 astronoma iz 18 zemalja bilo je uključeno u studiju, kojom se radioastronomijom pregledavalo nebo iznad sjeverne polutke i otkrilo 300.000 izvora svjetlosti za koje se smatra da su nove galaktike. Radioastronomija znanstvenicima omogućuje da svemir istražuju radiovalovima i detektiraju radijaciju koja se proizvede pri interakciji velikih nebeskih objekata. Skupina se koristila teleskopom niske frekvencije (LOFAR) u Nizozemskoj kako bi "pokupila" tragove davne radijacije stvorene pri spajanju galaktika.

Otkriće novih izvora svjetlosti moglo bi pomoći znanstvenicima da bolje razumiju ponašanje jednog od najzagonetnijih fenomena svemira. Crne rupe, koje imaju toliko snažnu privlačnu gravitacijsku silu da im ni jedna tvar ne može pobjeći, emitiraju radijaciju kada "progutaju" druge velike objekte, poput zvijezda. Tasse je rekao da će nova tehnika promoći astronomima da usporede crne rupe i uvide kako se formiraju i razvijaju. Snimke koje je proizveo teleskop Hubble znanstvenike su dovele do uvjerenja da u svemiru ima više od 100 milijardi galaktika. Karta sadrži samo dva posto vidljivog neba.


Hina
Možda ste propustili...

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

NOVI HITOVI SPREMNI ZA GLASANJE

Objavljeni konkurenti za Hit ožujka

Najčitanije iz rubrike