Sport
IMPLEMENTACIJA SUSTAVA U SEZONI 2020./21.

VAR uskoro stiže u Hrvatsku!
Objavljeno 20. veljače, 2019.
U Hrvatskoj će se susret pratiti na šest monitora uz šest do osam kamera, za što će trebati tri VAR sudca

Konsenzus je postignut. Čak je i konzervativna UEFA, relativno brzo, prihvatila implementaciju videotehnologije (VAR), koja je konačnu potvrdu potrebe uvođenja dobila na prošlogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Njezino definitivno "rođenje" Hrvati neće pamtiti prema dobru, ali je opći stav da je postala prijeka potreba u razvoju i pomoći u igri najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Uvođenje VAR-a zapravo postala i formalna obveza, ali bez točno određenih krajnjih rokova uvođenja jer je kompleksnija od paušalnog promišljanja, i od područja do područja zahtijeva vrijeme ovisno o puno čimbenika. Hrvatska je punopravni član UEFA-e i FIFA-e te stoga slijedi trendove i poštuje opće stavove, koji su postali kompatibilni u Lijepoj Našoj pa i na svim zainteresiranim razinama. Stoga, već se krenulo s instrukcijama i seminarima o upotrebi VAR-a u Hrvatskoj.

- Budući da je Hrvatska član FIFA-e, tada nam je uvođenje VAR-a postala i obveza. Međunarodna nogometna asocijacija (IFAB), zadužena za modificiranje Pravila nogometne igre (PNI), ugradila je VAR u ta pravila, čime je on ozakonjen te ga se treba početi primjenjivati postupno, kako koji savez i država budu mogli. Implementacija je brže prihvaćena nego što se moglo i pretpostaviti, a svjedoci smo da se to već primjenjuje u nekim vodećim nogometnim zemljama, pa je jasno da će se stoga ostali uskoro priključiti - uvodno će Ante Vučemilović-Šimunović mlađi, koji će kao jedan od šest aktualnih članova Komisije sudaca HNS-a biti neposredno uključen u implementaciju VAR-a na području Hrvatske.

Školovanje kadrova
U tome su smislu prvi koraci već načinjeni, o čemu će taj bivši sudac sa znakom FIFA-e u nastavku:

- Prošloga je mjeseca odrađen prvi seminar za buduće suce iz VAR programa, koji su trenutačno s lista Prve HNL, ali što nije za sve obveza. Išlo se na dobrovoljnoj osnovi, za koju je uvodno zainteresirano 18 sudaca koji će tzv. Protokol za edukaciju proći pod mentorstvom i vodstvom kolege i nekadašnjeg prvoligaškog suca Brune Marića, koji je u povodu toga uključen u rad Komisije sudaca HNS-a, čiji će ostatak imati logističku ulogu, ali ništa manje zahtjevnu. Moguće je, dakako, da se još netko želi uključiti u taj obrazovni proces, ali da u međuvremenu odustane i(li) iziđe iz njega, pri čemu ćemo morati čuvati donju granicu potreba. U Hrvatskoj će se, naime, susret pratiti na šest monitora uz šest do osam VAR kamera, za što treba tri čovjeka. Glavni, odnosno VAR sudac, njegov pomoćnik A-VAR i tehničar za opremu. Ne računajući potonjega, trebat će, dakle, etapno najmanje deset osposobljenih sudaca, odnosno pet plus pet, u čijem kontekstu asistent ne može obavljati ulogu glavnog sudca, a obrnuti slučaj je moguć. Logično je da će trebati i više kadrova, posebice ako se zna da je na proteklom SP-u u sobi s kamerama bilo četiri plus četiri sudca, a budući da je sezona duga, jasno je da će biti izostanaka iz raznoraznih razloga. Edukativni proces stoga će trajati dulje od početka neposredne primjene jer je izvjesno da će kadrovska obnova, prije ili poslije, trebati - pričao je taj Osječanin koji je svjestan da će primjena te tehnologije pretpostaviti njezino elementarno znanje i znanje ostalih aktera u nogometnoj utakmici.

Educiranje
Zato smatra kako je potrebna šira edukacija, ne samo u sudačkoj struci.

- Sudci su samo jedan od sudionika nogometne igre, čija bi pravila trebali znati i ostali uključeni. Ponajprije treneri i nogometaši, kao i čelnici klubova, a potom medijski izvjestitelji te naposljetku navijači, kako bi se izbjegli nesporazumi, odnosno neželjene situacije. Primjena VAR-a u Hrvatskoj predviđena je za godinu dana, ali je prilično izvjesno da će to zaživjeti tek početkom sezone 2020./21. Do tada ćemo imati osposobljene kadrove koje će trebati smjestiti u za to predviđene odgovarajuće prostorije. U našem PNI-u ugrađeno je da VAR mogu primjenjivati svi koje žele, a primarno su to istaknuli članovi elitnoga državnog razreda, za čije će se prvenstvene utakmice on početi primjenjivati od navedene sezone. Pretpostavlja se da bi on dobro došao i za kup natjecanje, ali to će nešto pričekati jer se u višu fazu znaju probiti amaterski klubovi koji u Drugoj ligi polako gube tu formu, pa nije isključeno da se taj razred pridruži prvoligaškom. Za uvođenje VAR-a osigurana su sredstva, neovisno koliko ona budu potrebna, u čijem će kontekstu to ovisiti od stadiona do stadiona, a okvirna cijena po jedinici je trenutačno nepoznata. Klubovi će trebati osigurati prostoriju, a opremu će donirati HNS, odnosno FIFA, koja će se pobrinuti da VAR dospije u sve nogometne kutove Zemlje. Zahvat je doista jedinstven, ali za što je prijeka potreba koja će olakšati posao djeliteljima pravde, ali će i nadalje sve primarno ovisiti o ljudskom faktoru, odnosno o njihovim procjenama, pa i stupnju educiranosti. Proces je dakle, kompleksan te će za njega, kao i za sve drugo, trebati vremena i strpljenja - zaključio je Vučemilović-Šimunović ml., svjestan svih mogućih zamki, ali i evolucije koja više ne može natrag.

Dražen Lekšan
VAR BI ODLUČIO DA JE ABAZAJ BIO U ZALEĐU
Dosta je polemike izazvao pogodak Kristala Abazaja koji je odlučio susret između Osijeka i Istre 1961. Nakon pregleda snimke, ipak je procjena kako je novopečeni Osijekov krilni napadač bio u zaleđu. Međutim, kako je procijenio HRT-ovo “Oko sokolovo” u emisiji stadion, Abazaj je bio u zaleđu nekih desetak centimetara, a kako se pomoćni sudac nalazio na drugoj strani igrališta, pri tome odlično pozicioniran, nije mogao točno procijeniti. Čak je trenutačni naputak da ako pomoćni sudac nije siguran, ipak prednost daje napadaču. Stoga, u situaciji kada nema VAR-a ovakav previd ne ide nešto posebno na dušu pomoćnog sudca. No da je u nedjelju u Gradskom vrtu postojala videotehnologija, vjerojatno bi sudac, naravno ako bi gledao spornu situaciju, poništio pogodak Osijeka.K.L.
Ante Vučemilović-Šimunović

nekadašnji međunarodni sudac

Za uvođenje VAR-a osigurana su sredstva, neovisno koliko ona budu potrebna, u čijem će kontekstu to ovisiti od stadiona do stadiona. Klubovi će trebati osigurati prostoriju, a opremu će donirati HNS, odnosno FIFA. Edukaciji upotrebe VAR-a ne trebaju biti samo uključeni sudci, nego svi akteri utakmice, od igrača i trenera, čelnika klubova, medijskih izvjestitelja pa i navijači, kako bi se izbjegli nesporazumi.
VAR se gotovo uvijek koristi u ova četiri slučaja:



U slučaju pogodaka, uključujući propuštene prekršaje u napadu te nesvirana zaleđa

Dosuđenih i nedosuđenih kaznenih udaraca, također uključujući propuštene prekršaje u napadu

Izravnih crvenih kartona

Slučajeva u kojima je pogrešnom igraču dodijeljen žuti ili crveni karton
Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA SUSRET S GORICOM

Bez Lovrića i Bralića, vraća se Čokaj

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

Najčitanije iz rubrike