Novosti
BRANILI SVOJIH 300 AMANDMANA

SDP u Saboru: Inu predajete Mađarima
Objavljeno 19. veljače, 2019.
Malobrojni SDP-ovci u utorak su u gotovo praznoj sabornici više od četiri sata branili svojih 300-tinjak amandmana na izmjene Zakona o Ini koje su podnijeli jer zakon nije bio u redovitoj, već u hitnoj saborskoj proceduri, prozivajući HDZ-ovce da se njihov slogan "Vjerodostojno" odnosi jedino na "vjerodostojnu izdaju povjerenja birača" jer Vlada predaje Inu u ruke Mađara te izdaje nacionalne interese. "Ovaj zakon uređuje područje privatizacije najveće hrvatske kompanije i tražio bi ozbiljnu i sveobuhvatnu raspravu. No Vlada je promijenila pristup pa je savjetovanje bilo u razdoblju kada ga građani nisu mogli ni primijetiti, u vrijeme božićnih blagdana, nije trajalo ni u punom obujmu od 30 dana, a onda je još upućen i u hitnu proceduru", zamjerao je SDP-ovac Peđa Grbin. Ustvrdio je i kako ne stoje ni Vladine teze da se predloženo provodi zbog usklađivanja s propisima EU-a. "Sama činjenica da Europska komisija smatra da neki akt nije usklađen s pravnom stečevinom EU-a ne znači i da je to točno. Nije Europska komisija ta koja donosi odluku o usklađenosti akata, nego je to sud EU-a", poručio je.

"Normalna država i vlada trebala bi definirati energetsku razvojnu strategiju. Prema dosadašnjim podatcima, ne vidimo neki ambiciozan plan energetske strategije", rekao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić izražavajući zabrinutost za hrvatski energetski suverenitet. H
U ZAKONU SE MIJENJA SAMO JEDAN ČLANAK
Predloženim izmjenama Zakona o privatizaciji Ine, o kojima bi se u srijedu trebalo glasovati, mijenja se članak 10. kojim Hrvatska ima ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke Uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine. U Vladi tvrde da se zakon usklađuje s europskom pravnom stečevinom. Prema prijedlogu, stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja. Na temelju mišljenja ministra, Vlada bi donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku od 30 dana. Suglasnost bi mogla uskratiti ili oduzeti ako ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti.
Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar