Novosti
ČELNICI BELIŠĆA O OPTUŽBAMA HDZ-A

Burić: U Belišće se ne dovozi opasan otpad
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Inspekcija zaštite okoliša slijedom informacija iznesenih u javnost planira nadzor na ovom odlagalištu

Vezani članci

PRESS-KONFERENCIJA BELIŠĆANSKOG HDZ-A

“Zašto se taji kakav se otpad dovozi u Belišće?”

ODLAGALIŠTE U BELIŠĆU

Na deponij više ne idu zbog straha od bolesti

Na prozivke belišćanskog HDZ-a i stanovnika u okolici deponija u Belišću, koji su iznijeli niz teških optužbi na račun zbivanja na odlagalištu, u utorak su konferenciju za novinare održali gradonačelnik Belišća Dinko Burić i direktorica tvrtke Kombel d.o.o. koja gospodari deponijem, Marina Novoselnik. Tijekom čak jednog i pol sata gradonačelnik i direktorica Kombela novinarima su iznosili odgovore na tvrdnje HDZ-a Belišće te nudili dokumentaciju za koju tvrde da potkrjepljuje njihovu stranu priče.

"Bezočne laži"
Tvrdnje HDZ-a o ugroženosti života i zdravlja Belišćana zbog deponija Burić je nazvao bezočnim lažima izrečenim kako bi se na temelju njih o Belišću stvorila ružna slika te izazvala zabrinutost među građanima.

- S gnušanjem odbacujem svaku primisao da bih dopustio ugrožavanje bilo čijeg života i zdravlja i kao čovjek i kao liječnik i kao trenutačni gradonačelnik. U životu sam doživio mnoge uvrede i svjestan sam da je to dio onog što ide uz politiku, ali se dosad nikada nisam susreo s monstruoznijim objedama na vlastiti račun - rekao je Burić.

Ustvrdio je i da pravo stanje gradskog deponija glede zaštite okoliša najbolje opisuju redoviti inspekcijski nalazi i nadzori Službe za inspekcijski nadzor zaštite okoliša. Oni redovito dolaze u Grad i Kombel, gdje su bili i u svibnju prošle godine i gdje je, kaže Burić, nalaz bio uredan, osim primjedbe vezane uz industrijski otpad koji dolazi iz DS Smitha. U kolovozu je uslijedio novi nadzor kada je viši inspektor zaštite okoliša dao nalog da se za jednu vrstu otpada koja stiže iz DS Smitha izradi elaborat koji treba potvrditi da taj otpad neće štetno utjecati na okoliš u količinama koje se zaprimaju. Kombel je postupio prema nalogu, naručio izradu elaborata koji je potvrdio da taj otpad ne utječe štetno na okoliš i kako se može i dalje nesmetano odlagati na deponij u Belišću. To je ujedno bila jedina primjedba na stanje na deponiju. Posljednji obilazak inspekcije zaštite okoliša bio je u studenome prošle godine, sastavljen je zapisnik i utvrđeno da Grad Belišće u pogledu odlaganja otpada i vođenja brige o tome ispunjava sve zakonom propisane mjere, rečeno je na konferenciji za novinare.

Odbacujući tvrdnje kako se na belišćanskom deponiju odlaže medicinski ili bilo koji drugi opasan otpad, gradonačelnik Belišća naveo je kako se županijskom dozvolom za gospodarenje otpadom iz 2017. i 2018. godine na gradskom deponiju u Belišću dopušta odlaganje ukupno 42 vrste isključivo neopasnog otpada prema brojevima. Od te 42 vrste, 25 vrsta su one koje se trajno pohranjuju na deponiju i koriste za sanaciju odlagališta i propisanih ploha, a 17 vrsta je onaj otpad s područja grada koji se privremeno odlaže na odlagalište i odvozi na druga odlagališta i obradu u sortirnicu jer Belišće nema sortirnicu.

- Ni jedna vrsta otpada i kamion ne može ući na gradski deponij a da se ne poštuje propisana kontrola i provjere na ulazu i ne prođe elektronsku evidenciju, a svi ti podatci završavaju u Agenciji za okoliš - komentirao je Burić podsjetivši da je otpad koji dolazi iz različitih dijelova Hrvatske i s registracijskim oznakama Slatine, Varaždina, Krapine i Daruvara posljedica predloženog Plana gospodarenja otpadom za petogodišnje razdoblje koji je jednoglasno usvojilo belišćansko Gradsko vijeće u studenome 2017. Neopasan otpad iz drugih dijelova Hrvatske Belišće je prihvatilo zato što prihodi potrebni za njegov udio u sanaciji odlagališta, koja se provodi u skladu s planom u osam faza, godišnje iznose više od 4,5 milijuna kuna, a raspoloživi kapacitet deponija "domaći" otpad s područja Valpovštine i okolice popuni sa samo nešto više od 55,7 posto ukupno dopuštenih količina, a i iznimno im je važno da deponij ostane u Belišću.

U skladu s propisima
- Te 2017. godine prihodi su bili manji od planiranih za 1,7 milijuna kuna, a nije se željelo ići s povećanjem cijene odvoza otpada ni za građane, ni za gospodarstvo, pa se prihvat komunalnog otpada koji može zadovoljiti uvjete o neopasnom otpadu iz drugih gradova za koje će Grad dobiti naknadu pokazao kao najprihvatljivije rješenje - pojasnio je Burić naglašavajući da se i unatoč prihvatu otpada iz drugih sredina, punjenje deponija provodi u skladu sa zakonskim propisima.

Čelnik Belišća naglasio je i kako u pogledu cijene otpada nema privilegiranih, kako ih se nazvalo, te kako DS Smith Belišće, koji na deponij odlaže najveću količinu otpada, plaća najnižu cijenu za odlaganje od 93 kune po toni. Kazao je i kako stanovnici ulice Starovalpovački put upravo zbog života u blizini deponija u novouvedenoj IV. zoni plaćaju četiri puta manji iznos komunalne naknade od stanovnika I. zone, a na njihov zahtjev svakodnevno se čisti njihova ulica.

Lidija Aničić
INSPEKCIJA ZASAD NIJE IMALA PRIJAVA
S obzirom na ozbiljne optužbe koje su na svojoj konferenciji za novinare iznijeli čelnici belišćanskog HDZ-a predvođeni predsjednikom Draganom Anočićem, očitovanje o problematici belišćanskog deponija zatražili smo i od Ministarstva zaštite okoliša. Odatle su nam poručili kako inspekcija zaštite okoliša do sada nije imala prijava koje bi se odnosile na odlaganje nedopuštenih vrsta otpada na odlagalište otpada u Belišću. Slijedom informacija iz upita i utvrđivanja trenutnog stanja na lokaciji, planiran je inspekcijski nadzor na tom odlagalištu, kažu. “Ako se utvrdi da se na odlagalište odlaže otpad neprihvatljiv za odlaganje ili otpad za koji upravitelj odlagališta ne posjeduje dozvolu za odlaganje, daljnje inspekcijske aktivnosti su prema odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom usmjerene na zabranu odlaganja spornog otpada i pokretanje prekršajnog postupka protiv tvrtke koja odlagalištem upravlja i odgovorne osobe u toj tvrtki. Ovisno o utvrđenom prekršaju, Zakonom su predviđene novčane kazne za pravne osobe u iznosu od 100.000 do 800.000 kuna, a za odgovorne osobe u iznosu od 30.000 do 70.000 kuna”, očitovali su se u Ministarstvu zaštite okoliša na naš upit.
Na gradskom deponiju u Belišću dopušteno je odlaganje 42 vrste isključivo neopasnog otpada
Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

Najčitanije iz rubrike