Regija
ZATRPANA NAJPOZNATIJA RUPA U HRVATSKOJ

Uskoro natječaj za gradnju dvorane u Babinoj Gredi
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Mještani očekuju da će radovi početi u lipnju i da će u jesen 2020. biti završeni
BABINA GREDA - Krajem prošle godine konačno je zatrpana najpoznatija rupa u državi, šest metara duboka građevinska jama za školsku sportsku dvoranu u Babinoj Gredi, koja je trebala biti završena još u proljeće 2016.Gradnja je počela dvije godine ranije, a već su se na samom početku pojavili problemi u dinamici izvođenja radova, koji su naglo prekinuti. Izvođač je završio u stečaju, a potom i na sudu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Jama je gotovo četiri godine zjapila prazna, obrasla u korov i šikaru, i u nju su se slijevale podzemne vode i sadržaj septičkih jama. Prijetila je i urušavanjem okolnih objekata.

Projekt gradnje školske sportske dvorane u Babinoj Gredi prešao je u nadležnost Vukovarsko-srijemske županije, kao osnivača škole, koja je početkom 2018. u konzultacijama sa stručnjacima procijenila da je jamu najbolje zatrpati i potom iznova krenuti u gradnju dvorane. Zaključeno je da su do tada izvedeni radovi nesigurni zbog proteka dosta vremena i odlučili su ići na preprojektiranje.

Županija je krajem listopada prošle godine sklopila ugovor s tvrtkom Jet-Set iz Vrbanje, koja se obvezala u roku od 60 dana zatrpati građevinsku jamu, što je, potvrdila nam je ravnateljica OŠ Mijata Stojanovića Đurđica Babić, i učinjeno i sada se čekaju daljnje aktivnosti vezane uz početak gradnje.

- Građevinska jama je zatrpana, lokacijska dozvola je izdana, Vukovarsko-srijemska županija pravi dinamički plan gradnje. Do kraja ožujka treba biti raspisan javni natječaj za izbor izvođača radova, a ta će procedura potrajati dva do dva i pol mjeseca. Vjerujem da će u lipnju krenuti gradnja i očekujem da će do početka školske 2020. godine sportska dvorana konačno biti završena i time napokon okončana višegodišnja agonija Babine Grede - kaže načelnik Josip Krnić. A na dosadašnje radove, prema njegovoj računici, u rupu je bačeno čak devet milijuna kuna i to je, kako je ustvrdio, "sramota svih nas koji smo sudjelovali u projektu". Jer za taj se novac, ističe, moglo sagraditi pola dvorane.

Na radnom sastanku županijskih i općinskih čelnika zajednički je donesena odluka o gradnji dvodijelne školske sportske dvorane, s borilištem dimenzija trodijelne dvorane 27 x 45 metara, na čemu su Babogredci cijelo vrijeme inzistirali jer to im je, kažu, bilo vrlo važno. Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je osiguralo većinu sredstava, gradnju dvorane s iznosima od po 3.000.000 kuna financirat će Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda, koja se morala kreditno zadužiti. A do završetka sportske dvorane učenici će sat tjelesnog i dalje imati u školskome holu i učionicama, a čim zatopli i na multifunckionalnom igralištu, koje je nedavno sagradila Općina i dala ga na korištenje učenicima OŠ "Mijat Stojanović". I drugi mještani Babine Grede na uređenom i osvijetljenom igralištu mogu kvalitetno provoditi vrijeme, rekreirati se i uživati u raznim sportskim aktivnostima i brojnim sadržajima.

Marija Lešić Omerović
Nagodinu i vrtić
A sljedeće bi godine Babina Greda trebala dobiti i dječji vrtić. Općina je u prosincu potpisala ugovor s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju vrijedan 7.444.000 kuna, a ukupna vrijednost investicije je 8.000.000 kuna.

U tijeku je predsavjetovanje. Na elektronskom oglasniku objavljen je troškovnik i pojedinosti projekta i svi zainteresirani mogu ukazati na eventualne propuste i dati primjedbe koje će se razmotriti i sve objektivne usvojiti, a potom ide objava javne nabave za izgradnju dječjeg vrtića. Načelnik Josip Krnić ističe da će biti prihvaćena ekonomski najpovoljnija ponuda. Vrtić će biti sagrađen u Ulici braće Radić, na lokaciji udaljenoj 500 metara od središta Babine Grede, a kapacitet je 50 djece plus 20 mališana jasličke dobi.
Najčitanije iz rubrike