Regija
ORAHOVAČKI SREDNJOŠKOLCI TRI TJEDNA U ŠPANJOLSKOJ

U Sevilli promovirali sarmu i gulaš
Objavljeno 19. veljače, 2019.
ORAHOVICA - U pratnji profesorica Snježane Konopek i Zorane Vujatović te prof. Davora Jegera, 28 učenika SŠ "Stjepan Ivšić" iz Orahovice boravilo je na stručnoj praksi u španjolskom gradu Sevilli. Stručna praksa je u organizaciji Erasmus+ EuroJobs2 projekta i u potpunosti je financirana sredstvima EU u iznosu od 79, 060 tisuća eura.

- Naši domaćini i partneri na projektu EuroMind, osim prakse, osigurali su nam zanimljive izlete u Cordobu, na Gibraltar, a obišli smo i grad Sevillu te nogometni stadion Real Betisa, u kojem je igrao poznati bivši igrač NK Osijeka, a sada trener GNK Dinamo, Nenad Bjelica. Nakon objave natječaja, u školi je bio velik interes za uključivanje u projekt i, nažalost, velik broj učenika ostao je ispod crte. Birajući učenike, gledali smo njihov školski uspjeh, uspjeh na praktičnoj nastavi i stručnoj praksi, ocjenu iz vladanja i ocjenu iz engleskog jezika. U Sevilli smo boraviti tri tjedna. Na put su otišli učenici strukovnih zanimanja, i to 11 komercijalista 3. razreda, 3 CNC operatera 3. razreda, 4 automehatroničara 3. razreda, 3 konobara 2. i 3. razreda te 7 kuhara 2. i 3. razreda. Učenici su u manjim grupama bili raspoređeni po raznim lokacijama. Na praksu su odlazili samostalno upoznajući prekrasnu Sevillu. Osim stručnog i kulturološkog dijela, učenici su imali organiziran tečaj španjolskog jezika u trajanju 15 sati. Na kraju su imali završni ispit koji su svi položili s uspjehom – kaže voditeljica projekta, prof. Snježana Konopek, naglasivši kako su svi posebno bili oduševljeni njihovom španjolskom koordinatoricom Ramonom Bucur te su ju pozvali da navrati u Hrvatsku i posjeti Slavoniju i Orahovicu. Najzanimljiviju praksu imali du učenici kuhari, koji su upoznali španjolsku kuhinju, a istovremeno su promovirali našu sarmu i gulaš

- Španjolska kuhinja je mnogo pikantnija, začinjenija od naše, ali brzo smo se snašli i moram reći da sam oduševljena cijelom pričom. Ovo je za mene veliko iskustvo za daljnje školovanje, ali i buduće bavljenje kulinarstvom – rekla je sudionica projketa, učenica 3. razreda kuhara, Monika Ravlić.

Učenici konobari ostavili su dojam na svoje poslodavce do te mjere da su Francu Filipoviću ponudili posao, što je on odbio rekavši da će nakon završene škole posao potražiti prvenstveno u Hrvatskoj. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike