Regija
IZLOŽBA U OSNOVNOJ ŠKOLI

“Život Anne Frank” - vode “kustosi” đaci
Objavljeno 19. veljače, 2019.
ORAHOVICA - Orahovačka Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić izabrana je kao jedna od škola u koju je postavljena izložba pod nazivom ‘‘Prošlost za sadašnjost‘‘ o liku i tragičnoj životnoj priči židovske djevojčice Anne Frank. Izložba je u sklopu projekta koji provodi nevladina organizacija HERMES, Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja u suradnji s udrugom "Kuća Anne Frank" iz Amsterdama. U ime organizacije HERMES učenike i nazočne pozdravio je učitelj povijesti orahovačke škole, Verislav Kmet.

- Cilj je ove izložbe približiti učenicima temu holokausta i sam život Anne Frank. Kuća Anne Frank je u Amsterdamu i HERMES je, svjestan da ne može sve učenika svijeta dovesti u nju, osmislio ovu izložbu kako bi učenici interaktivno učili o holokaustu, i zato su posebnost izložbe ovdje kod nas upravo učenici. Naime, mi smo njih postavili kao "kustose" ove izložbe, za što su prošli dvodnevnu edukaciju – rekao je Kmet.

Učenica osmog razreda Tea Lukačić pročitala je ulomak iz knjige ‘‘Dnevnik Anne Frank‘‘, koji prenosi poruku kako ništa nije nemoguće ako se vjeruje. Izložbu je otvorila ravnateljica škole, Maja Škraba.

- Drago mi je što smo i mi domaćini ove izložbe i moram zahvaliti učitelju povijesti Verislavu Kmetu i našim učenicima koji su najviše učinili da bi i mi bili dio ove priče. Posebno sam sretna konceptom da učenici vode građane kroz ovu vrijednu izložbu jer oni tako jako puno uče – rekla je Škraba.

Učenici Roberta Nikolić, Stela Šincek, Nikolina Bartolović, Nicole Zdjelarević, Sara Stojić, Helena Petin, Doris Babac, Alena Knežević, Šime Šilović, Andrej Pavić i Marko Boljkovac proveli su nazočne kroz sve panele na izložbi koji predstavljaju život Anne Frank, a nekoliko njih i život Židova u Hrvatskoj, te posjetitelje zaintrigirali da svaki panel pomno prouče.

Učenici vodiči pozvali su sve građane Orahovice da dođu pogledati izložbu u hol škole jer, kako su ustvrdili, s nje će otići prepuni dojmova. V.G.
Izložbu su inicirali nevladina organizacija HERMES i udruga “Kuća Anne Frank” iz Amsterdama
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike