Regija
MIHOLJAČKI “BAGREM”

Pčelari: Nacionalna staklenka je preskupa
Objavljeno 20. veljače, 2019.
DONJI MIHOLJAC - Pčelarska udruga Bagrem Donji Miholjac održala je izvještajno-izbornu skupštinu, na kojoj je predsjednik Zdenko Kovačević podsjetio na aktivnosti ove udruge koja broji 47 članova i 2253 košnice. ‘’Prošla godina bila je relativno dobra. Počelo je dobro i pčelinje zajednice su se dobro razvijale na pašama. Nakon vrlo dobre paše bagrema i osrednje lipe, uslijedio je dug period suhog ljeta te je paša suncokreta bila loša. Posljedica te suše bio je ulazak pčela slabije kondicije i s manjim zalihama u zimu’’, naglasio je Kovačević. Upozorio je da otkup meda ne idu na ruku pčelarima te da cijena pada zbog kineskog i ostalih medova na tržištu.

Uz sudjelovanje na sajmovima, smotrama pčelara i različitim manifestacijama, udruga je organizirala i stručna putovanja i predavanja te pojačano radila na evidenciji pčelinjaka i popisu košnica te liječenju pčelinjih zajednica. Dopredsjednik udruge Zvonimir Božić ustvrdio je da je cijena od 1,80 kuna za nacionalnu staklenku i još 50 lipa za naljepnicu previsoka.

Pašni povjerenik Ratko Cerovećki upozorio je da je bilo problema kod selidbe pčelinjaka jer se pčelari ne pridržavaju pravila oko smještaja selećih pčelinjaka.

Tajnik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije i voditelj Pčelarske škole Mario Fišer, pozvao je miholjačke pčelare da se uključe u rad edukacijsko-proizvodnog centra za pčelarstvo koji se gradi u Valpovu, a koji bi trebao biti gotov do kraja 2019. godine. Fišer je najavio da će Pčelarsku školu ove godine u Osijeku pohađati šesnaesta generacija polaznika te iznio podatak da je zvanje pčelara u proteklih 15 godina steklo 700 osoba.

Skupštini pčelara nazočio je i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, koji je izrazio zadovoljstvo što se sve više mladih kroz srednjoškolsku zadrugu Celestina uključuje u pčelarstvo.

Kako je skupština bila izborna, članovi su potvrdili dosadašnje vodstvo. Predsjednik ostaje Zdenko Kovačević, dopredsjednik Zvonimir Božić, tajnik Hrvoje Drašković, a blagajnica Ivana Horvat. S. Fridl
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STIŽU KIK, BIPA, TEDI I PEPCO

Do ljeta šoping-centar i nova radna mjesta

2

POŠUMLJAVANJE U PUNOM JEKU

Na mjestu posječene cerove niče nova hrastova šuma

3

RAZGOVOR S NAČELNIKOM OPĆINE ĐURĐENOVAC HRVOJEM TOPALOVIĆEM

Sve je spremno za gradnju sustava odvodnje vrijednog 130 milijuna kuna