Regija
PROJEKTI ZA BRANITELJE

Vukovar iz EU fonda dobio 5,8 milijuna kuna
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Sva tri značajna projekta koja su aplicirali na natječaj dobila su gotovo maksimalne iznose
VUKOVAR -

Za projekte koje je Vura - Razvojna agencija Vukovar, u suradnji s Gradom Vukovarom i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata aplicirala na natječaj pod nazivom "Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata" odobreno je nešto više od 5,8 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Ugovori će biti potpisani u petak, a povodu toga je u gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare na kojoj su svi sudionici izrazili zadovoljstvo ostvarenim rezultatima na natječaju. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava naglasio je kako su kandidirana tri projekta i sva tri su odobrena.

- Ovo je plod rada i zajedništva gradske uprave, Savjeta za branitelje, Vukovarske razvojne agencije i braniteljskih udruga. Ukupna vrijednost natječaja na državnoj razini je 40 milijuna kuna, a naša tri projekta su u vrijednosti od gotovo 6 milijuna. Svaka je udruga mogla aplicirati za od 500 tisuća do 2 milijuna, što znači kako je našim projektima odobren gotovo maksimalan iznos - rekao je Penava te dodao kako su iz gradskoga proračuna braniteljske udruge dobivale 200 do 250 tisuća kuna godišnje, čime je uspjeh na natječaju još značajniji i na ponos svim sudionicima i korisnicima.

Braniteljske će udruge u suradnji s Vurom omogućiti izravno zapošljavanje 23 osobe, od kojih će 7 raditi na realizaciji i vođenju projekata, a 15 će biti pomoć u kući hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima u dvogodišnjem razdoblju. Udruge koje sudjeluju u projektima su: udruga Braniteljice Domovinskog rata RH, Udruga obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara. Svrha je projekata unaprjeđenje kvalitete života socijalnim i motivacijskim potporama kroz radnu, sportsku i relax terapiju te pomoć u kući hrvatskim braniteljima koji su u potrebi.

Vedrana Žilić, direktorica Razvojne agencije Vukovar, istaknula je kako će u tri projekta biti uključeno minimalno 155 branitelja, od kojih će 55 dobivati pomoć u kući, a njih stotinu dobit će psihosocijalnu pomoć.

- Njima će se socijalnim i motivacijskim potporama kroz radnu, sportsku i relax terapiju omogućiti bolja kvaliteta života. Ovakvih će projekata biti još i nastojat ćemo kvalitetnim programima povući što više sredstava iz EU fondova - navela je Žilić.

Svjetlana Dželalija, predsjednica udruge Braniteljice Domovinskog rata RH, izrazila je zadovoljstvo što će projektom skrbiti o potrebitim hrvatskim braniteljima, ali i zaposliti Vukovarce.

- Nekima će to biti osnovna plaća u kući, nekima plaća više. Ako barem polovicu njih zadržimo u gradu, bit ćemo presretni. Imamo velik broj branitelja i braniteljica koji su 1991. godine imali 50 godina ili više. To su danas stari ljudi koji ili nemaju djece ili su im djeca izvan Hrvatske, oni imaju relativno male mirovine i ne mogu plaćati pomoć u kući, a sad ćemo im taj problem riješiti - pojasnila je Dželalija.

Dragana Korpoš
Kroz realizaciju triju projekata bit će zaposlene 23 osobe, a broj krajnjih korisnika bit će minimalno 155
Odličan timski rad
Franjo Šoljić, čelnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, zahvalio je za suradnju Gradu Vukovari i Razvojnoj agenciji Vukovar, naglasivši kako je odličnim timskim radom osigurano gotovo 6 milijuna kuna za braniteljsko-stradalničku populaciju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike