Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Subvencija kamata za zasnivanje doma
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Kredit se odobrava za kupnju stana ili kuće, do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala od 50 milijuna kuna

Rasprava o sudbini Belja i koncesije na baranjske poljoprivredne površine, a potom i o obnovi i poslovanju HNK Osijek uspjele su dijelom zasjeniti točku koja je trebala biti vodilja jučer održane 18. sjednice županijske Skupštine. U želji za popravljanjem demografskog stanja na ovom području, županijski su vijećnici prihvatili program "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva". Županija će iz svog proračuna subvencionirati kamatnu stope od jednog postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka, prvih deset godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina. Kredit se odobrava za kupnju stana ili kuće, do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala u iznosu od 50 milijuna kuna.

I za gradnju
I oporbeni su vijećnici dobro prihvatili ovaj prijedlog, predlažući da se on i proširi. Goran Soldo (HSS) tako predlaže da se mjera proširi i na one obitelji koje se odluče sagraditi vlastitu kuću ili se pak upuste u adaptiranje postojeće. Lidija Dujmović (Živi zid) upozorava da do popravljanja nataliteta neće doći samo zato što će roditelji dobiti jednokratnu novčanu pomoć nakon rođenja djeteta, nego da se razmisli o modelu praćenja kroz život.

S oboje se složio župan Ivan Anušić, rekavši kako ne bi trebalo bit prepreka da se u sljedećem natječaju mjera proširi i za gradnju.

- I sam sam svjestan da jednokratna pomoć neće motivirati roditelje da imaju još djece. Doista, treba naći model prema kojem će se nizom financijskih mjera i pogodnosti dijete pratiti tijekom njegova odrastanja i školovanja, sve do trenutka dok s odgovarajućom stručnom spremom ne bude spremno za tržište rada - rekao je župan. Mjera je prihvaćena uz samo četiri suzdržana glasa.

Sudbina Belja
U dijelu sjednice u kojemu vijećnici županu postavljaju pitanja debatiralo se o sudbini Belja (prodaje li se, navodno nije isključena ni mogućnost njegova gašenja) te o iznosu i trajanju koncesije na zemljište kojom ovaj kombinat raspolaže.

- Što se tiče višegodišnje koncesije, može se razgovarati da bi ona novčano treba biti veća, ali podjele zemljišta neće biti. Na Belju je zaposleno oko 1500 djelatnika, a zemlja kojom raspolažu osnova je beljske proizvodnje. Ako Belje ostane bez zemlje, ti ljudi ostaju bez posla. Ako zemlju podijelimo našim OPG-ovima, nisam siguran de će tih 1500 osoba naći posao - konstatirao je župan.

Odgovarajući na pitanja oko najavljene obnove zgrade HNK-a, župan otkriva kako je ondje u tijeku revizija financijskog poslovanja koju je zatražila Županija, a tom će izvješću ovisiti na koji će se način ondje postaviti Županija.

Dario Kuštro
natalitet
ŽUPANIJA ŽELI POPRAVITI DEMOGRAFSKU SLIKU
ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLE U VALPOVU
Odgovarajući na pitanje Ivane Bagarić (HDZ) o tijeku energetske obnove OŠ Matije Petra Katančića u Valpovu, župan je izvijestio kako se ondje obnavlja pročelje, krov te sustavi izolacije i grijanja.

- Prelazi se s mazuta na pelet i na taj će način škola biti u cijelosti energetski obnovljena. Vrijednost je projekta nešto manja od sedam milijuna kuna, u čemu, zajedno s Fondom, svojim sufinanciranjem sudjeluje Županija. Krajnji je rok za završetak obnove ožujak. U sličnim je projektima 19 škola, domova zdravlja i domova za stare i nemoćne. Najskuplji je projekt obnova Građevinsko-geodetske škole u Osijeku, a drugi je upravo valpovačka škola. Do kraja mandata u planu je obnoviti sve javne ustanove kojima je osnivač Županija - izvijestio je Anušić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike