Osijek
PRIZNANJE NA SVJETSKOM KONGRESU MLADIH LIJEČNIKA I STUDENATA

Osječki studenti
najbolji u Sarajevu
Objavljeno 19. veljače, 2019.

Tim osječkog Medicinskog fakulteta sa zasluženom medaljom vratio se s jednoga od najvećih kongresa mladih liječnika i studenata iz područja biomedicinskih znanosti jugoistočne Europe "International Medical Students’ Congress – SaMED", koji se od 7. do 10. veljače održavao u Sarajevu četvrti put. Među 250 sudionika iz 35 zemalja svijeta istaknuli su se svojim radom u kojemu su prikazali rezultate istraživanja u kojemu su proučavali anemiju u pacijenata s upalnim bolestima crijeva koji se liječe u KBC-u Osijek.

- Naši su rezultati pokazali da je anemija prisutna u većine pacijenata s upalnim bolestima crijeva, no i da koncentracija samog hemoglobina ne ovisi o samoj dužini trajanja bolesti. To je najvažniji rezultat istraživanja jer istraživanjem smo zapravo željeli utvrditi korelaciju između tih dvaju aspekata - kaže nam voditeljica tima, studentica medicine Kristina Steiner. Ovaj je nagrađeni rad dio velikog sveučilišnog projekta "Povezanost polimorfizama jednog nukleotida u NOD 2 i MDR 1 genima s nastankom upalnih bolesti crijeva", koji je kao još tadašnji dekan Fakulteta započeo prof. dr. sc. Aleksandar Včev. U taj su projekt studenti uključeni već duže vrijeme.

- Na kongresu smo prezentirali dio tog velikog projekta na kojemu radimo već nekoliko mjeseci. Najprije smo se odlučili za temu, a zatim smo pregledali i obradili podatke, izvukli statistike i prikazali ih na posteru na kongresu - kaže Kristina Steiner, uz koju su se u pobjedničkom timu našli i drugi studenti, kolege s pete i šeste godine studija - Matej Tomić, Mladen Vuković, Petar Vranjić te mlada liječnica Ana-Marija Vezmar. Farmakološkim pristupom, ističe, njihovu je radu pridonijela i mlada asistentica i magistra farmacije Sabina Steiner Srdarević, a sve uz svesrdnu podršku i mentorstvo Marinka Žulja, dr. med., i pokroviteljstva dekana Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Jure Mirata te prof. dr. sc. Aleksandra Včeva, nekadašnjeg dekana ovoga i sadašnjeg dekana Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo.

- Ponosni smo na naš trud i timski rad te na to što smo imali priliku prezentirati na taj način i naš fakultet - zaključila je Steiner.

Njihov je rad punoga naziva "Anemia in patients with inflammatory bowel disease in Clinical Hospital Center Osijek“ stručno povjerenstvo proglasilo najboljom poster-prezentacijom grupe tema interne medicine, nagradilo medaljom i službenim certifikatom, a nimalo manje važno - bit će objavljen i u dodatku sljedećeg broja studentskog časopisa medicine "Turkish Medical Student Journal“.
J. Pejaković
NADAHNUĆE ZA DALJE
“Ovakav je timski rad pokazao izvrsne rezultate, donio priznanje marljivim studentima osječkog fakulteta te poslužio kao nadahnuće za daljnji istraživački rad svim marljivim i zainteresiranim studentima Medicinskog fakulteta Osijek”, poručili su ponosni na uspjeh svojih studenata s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strosmmayera u Osijeku.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RUŠEVINA U PEJAČEVIĆEVOJ 2 PRIJETI

Urediti, porušiti ili naplatiti oštru kaznu!

2

SVEUČILIŠNI KAMPUS SLIČIO WOODSTOCKU

Ni svibanjska kiša nije mogla omesti studentsku roštiljadu

3

VEČER VINA & UMJETNOSTI U KAZAMATU

Baš po Hamvasu: Zakon je pijenja kao i zakon ljubavi!

oglas