Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Dionice HT-a podigle su domaće tržište kapitala
Objavljeno 19. veljače, 2019.
Cijena dionice HT porasla je u petak na 160 kn ostvarivši dnevni rast za 4,2 posto, a optimizam je preplavio ulagače

Prošlog se tjedna na Zagrebačkoj burzi skromno trgovalo sve do petka kada su objavljeni poslovni rezultati HT koji su podigli domaće tržište kapitala. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 27,7 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 25,4 i obveznicama 2,3 milijuna kuna prometa.

Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 5,0 milijuna kuna. To je u prosjeku po trgovinskom danu za 0,8 milijuna kuna, ili 19,0 posto više nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su pale uz skromni obujam trgovanja. Indeks Crobex u ponedjeljak je smanjen na 1751 bod (pad za 0,4 posto) uz 4,1 milijun kuna dnevnog prometa. Utorak je donio nastavak pada cijena dionica i indeks Crobex je smanjen za 0,1 posto, na 1750 bodova uz 3,0 milijuna kuna dnevnog prometa. U srijedu su cijene dionica blago porasle i povećale indeks Crobex na 1755 bodova (rast za 0,3 posto). Četvrtak je donio novo smanjenje cijena dionica i indeksa Crobex na 1751 bod (pad za 0,2 posto). U petak su objavljeni su revidirani poslovni rezultati HT koji su potpuno preokrenuli tržište. Konsolidirana netodobit HT u 2018. godini iznosi 1,1 milijardu kuna, što je 22,9 posto više u odnosu prema prethodnoj godini. Cijena dionice HT porasla je u petak na 160,00 kn ostvarivši dnevni rast za 4,2 posto, a optimizam je preplavio ulagače na domaćem tržištu kapitala.

Izlaze spekulanti
Spekulanti koji su ranije ušli u HT počeli su izlaziti iz ove dionice kupujući vrijednosnice drugih dioničkih društva za koje procjenjuju kako će objaviti poslovne rezultate iznad očekivanja. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1769 bodova. To je 13 bodova, ili 0,7 posto više nego na početku tjedna. Od devetnaest dionica u sastavu indeksa Crobex devet je zabilježilo rast i osam pad cijene, dok su se dvije vrijednosnice (Ericsson Nikola Tesla i Maistra) zadržale na početnoj tjednoj razini. Na strani tjednih dobitnika našle su se dionice Končar elektroindustrija - KOEI (rast za 4,2 posto), HT (rast za 3,2 posto) i Zagrebačka banka - ZABA (rast za 2,8 posto). Među tjednim gubitnicima najteže su stradale dionice Đuro Đaković grupa smanjenjem cijene na 12,95 kn (pad za 6,8 posto), te Kraš (pad za 2,1 posto), Dalekovod (pad za 1,7 posto) i Brodogradilište Viktor Lenac (pad za 1,7 posto). Promet veći od dva milijuna kuna ostvarilo je pet dionica. To su: HT (5,3 milijuna kuna), Adris grupa (3,7 milijuna kuna), Atlantic grupa (2,6 milijuna kuna), Valamar Riviera Poreč (2,6 milijuna kuna) i Maistra (2,0 milijuna kuna). Najviše se trgovalo dionicama HT, osobito u petak, kada se ostvarilo 3,1 milijun kuna prometa. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 160,00 kn. To je 5,00 kn, ili 3,2 posto više nego na početku tjedna jer se u cijenu ugradila očekivana isplata dividende od 10,00 kn po dionici za prošlu godinu, koliko je predložio nadzorni odbor HT.

Blok promet
Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 3,2 milijuna kuna prometa, od čega je u četvrtak kroz blok promet protrgovano 2,1 milijun kuna kada je 5000 vrijednosnica promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni 425,00 kn. Cijena povlaštene dionice Adris grupe dohvatila je u petak 428,00 kn ostvarivši rast za 0,2 posto. Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,5 milijuna kuna prometa uz smanjenje cijene na 486,00 kn (pad za 0,4 posto). Dionicama Atlantic grupe najviše se trgovalo u četvrtak, kada je u redovnom prometu protrgovano 2,4 milijuna kuna. Cijena dionica Atlantic grupe dohvatila je u petak 1170,00 kn što je 10,00 kn, ili 0,8 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Riviera Valamar Poreč jače se trgovalo na početku tjedna, u ponedjeljak i utorak, kada su ostvareni dnevni prometi po milijun kuna, a nakon toga se obujam trgovanja smanjio. Niži prometi spustili su cijenu dionice Valamar Riviera Poreč krajem tjedna na 33,70 kn (pad za 0,1 posto). Dionicama turističkog sektora i dalje se najviše trguje na domaćem tržištu kapitala. Tomu pridonose i ostvareni prometi dionicama Maistra u sastavu Adris grupe kojima se od početka ove godine sve više trguje. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena obveznica povećala se u petak na 111,01 bod (tjedni rast za 0,22 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, pratite objave poslovnih rezultata za četvrto tromjesečje prošle godine. Pokušajte pronaći signale kakvi bi rezultati mogli biti objavljeni i iskoristiti priliku za zaradu