Kultura
ALT-KNAP: KAZALIŠTE ZA SVA OSJETILA

“Što mi je Beuys rekao dok sam mrtav ležao u njegovom naručju”
Objavljeno 19. veljače, 2019.
ZAGREB - Nakon uspješne prezentacije prvog projekta "Pod naponom" Teatra Mašina igre, kojom je prvi put otvoren ciklus alternativnog kazališnog izričaja "Alt-KNAP: Kazalište za sva osjetila" danas (četvrtak, 21. veljače) u 20 sati KNAP će ugostiti hrvatskog performera mlađe generacije Borisa Kadina s performansom "Što mi je Beuys rekao dok sam mrtav ležao u njegovom naručju". Nastao 2009. godine u produkciji kultnog slovenskog performing kolektiva Via Negativa, a u režiji intrigantnog Bojana Jablanovca, ovaj projekt u KNAP dolazi nakon zapažene prošlogodišnje izvedbe u Muzeju suvremene umjetnosti u Ljubljani. Kroz performans "Što mi je Beuys rekao dok sam mrtav ležao u njegovom naručju" autori Kadin i Jablanovec propituju što je to u esenciji vrhunska umjetnosti te odakle dolazi inovacija, i što je to što čini umjetnika dostojnog njegove teme.

Kako je ciklus Alt-KNAP: Kazalište za sva osjetila zamišljen kao izvedbeno diskurzivni ciklus, nakon svake izvedbe zainteresirana publika ostaje na neformalnom druženju s autorima. Ovaj put nakon performansa bit će otvoreni razgovor s Borisom Kadinom o performerskoj sceni u Hrvatskoj, Sloveniji i Europi, iskustvu rada s Via Negativom te drugim performerskim mrežama i kolektivima.

Za kraj ciklusa Alt- KNAP, 28. veljače, može se uživati u multimedijalnoj izvedbi predstave "Ja sam Veronika", nastaloj prema motivima hit-romana autora Paola Coelha "Veronika je odlučila umrijeti" u produkciji Kazališne organizacije Studio 9, a autorski je rad u izvedbi Karmen Sunčane Lovrić i Mladena Vujčića. Ova multimedijalna predstava za svoje ishodište si postavlja pitanja koja su čovjeku inherentna od pamtivijeka u područjima intimnih kriza: Zašto živimo kad od začetka stajemo na put koji neizbježno vodi k smrti? Koji je smisao života i zašto uopće vrijedi živjeti?

Kroz atmosferičnu, napetu, emocijama nabijenu dramu s elementima komedije i apsurda, u skrivene kutke Veronikina zatomljenog uma vodi vas autorski tim: uz autore i glumce Karmen Sunčanu Lovrić i Mladena Vujčića, kreator glazbe Gordan Tomić te dizajner rasvjete i projekcija Luka Matić. Dramaturgiju supotpisuje Marija Antić, a kostime Koraljka Karabotić-Milovac.

"Postoje tri osnovne kategorije/vrste umjetnika: oni koji su zaslužili temu kojom se bave; oni koji će ju možda zaslužiti, i oni koji definitivno nisu zaslužili svoju temu", ističe Kadin u najavi. Tekst su napisali i osmislili Boris Kadin i Bojan Jablanovec, koji potpisuje i režiju. Projekt je nastao u produkciji slovenskog performing kolektiva Via Negativa, a u KNAP dolazi nakon zapažene prošlogodišnje izvedbe u Muzeju suvremene umjetnosti u Ljubljani.

Boris Kadin (rođen 1980.) međunarodni je umjetnik, autor projekata, performer i kustos koji djeluje u različitim umjetničkim disciplinama i koristi različite aktivističke strategije. Višegodišnji je suradnik slovenskog kolektiva Via Negativa, trenutno u suradnji s norveškom grupom Happy Gorilla Company. Radi na nizu eksperimentalnih filmskih projekata "WM-WolotovMachine" iz Zagreba. Surađuje s nizom europskih i svjetskih umjetnika te je nastupao diljem Europe i u New Yorku, gdje je u Queens Museum predstavio svoj rad "69". D.Kć
2009.

godine projekt je plasirao kolektiv Via Negativa123
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike