Mozaik
BEOGRADSKI FILM FESTIVAL KREĆE 22. VELJAČE

Hrvatski filmovi na FEST-u
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Međunarodni filmski festival u Beogradu, FEST, čije će se 47. izdanje održati od 22. veljače do 3. ožujka, prikazuje ukupno devet hrvatskih filmova u različitim programima, a hrvatski filmaši i pripadnici filmske industrije su i dio stručnog žirija u tri festivalske sekcije. U glavnom natjecateljskom programu prikazat će se “Osmi povjerenik”, koji je bio hrvatski kandidat za nominaciju za nagradu Oscar. Dugometražni igrani prvijenac Ivana Salaja za nagrade će se natjecati u društvu filmova iz Irana, Australije, Francuske, Rusije, SAD-a, Argentine, Njemačke i Velike Britanije.

Predsjednik žirija te sekcije je hrvatski glumac Goran Bogdan, a glumica Sanja Vejnović članica je žirija, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Natjecateljski program “Srpski film (Srbija i prijatelji)” donosi dugometražni igrani film Predraga Ličine, “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”, koji u redovitu kinodistribuciju kreće 28. veljače. U istoj su sekciji i filmovi “Aleksi” Barbare Vekarić, “Sam Samcat” Bobe Jelčića te manjinske koprodukcije “Izbrisana” Mihe Mazzinija (hrvatski koproducent je Kinorama), “Iz ljubavi” Nenada Mikovića (hrvatski koproducent je U svom filmu) i “Reži” Košte Đorđevića (hrvatski koproducent je Marinis Media). Među članovima međunarodnog žirija koji dodijeljuje nagradu u ovoj sekciji je i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Rafaelić.

U programu “Fokus Europa” prikazuje se “F20” Arsena Antona Ostojića, a u sklopu “Specijalnih projekcija” film “Svaka dobra priča je ljubavna priča” Matjaža Ivanišina i Rajka Grlića (hrvatski koproducent je NP7). Program “FEST predstavlja” donosi film Anđela Jurkasa “Do kraja smrti”, koji u redovitu kinodistribuciju kreće na proljeće. Nagradu kritičara Nebojša Đukelić za najbolji regijski film festivala dodijelit će tročlani žiri u kojemu je, među ostalima, hrvatski filmski kritičar i pisac Jurica Pavičić. FEST već gotovo pet desetljeća predstavlja kvalitetna svjetska i domaća produkcija, a njegovo ovogodišnje izdanje održat će se u 13 dvorana diljem Beograda. Hina
Možda ste propustili...

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

HRT ORGANIZIRA FLASH MOB U PET HRVATSKIH GRADOVA NA “RIM TIM TAGI DIM”

Plesat će se i na osječkom mostu

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

Najčitanije iz rubrike