Mozaik
PREMINUO SLAVNI MODNI DIZAJNER

Karl Lagerfeld je oživio
posrnuli Chanel i postao
ikona svog vremena
Objavljeno 19. veljače, 2019.
Umjetnički direktor modne kuće Chanel i cijenjeni modni dizajner Karl Lagerfeld umro je u dobi od 85 godina, izvijestili su u utorak francuski mediji. Ikona modnoga dizajna napustila nas je nakon višetjednoga lošeg zdravstvenog stanja. Naime, Lagerfeld je 22. siječnja u Parizu propustio dva showa Chanelove visoke mode, no modna kuća tada je samo izvijestila da se osjeća umorno te da će ga ondje zastupati voditeljica Chanelova kreativnog odjela Virginie Viard. Karl je više od tri desetljeća vodio modnu kuću koju je osnovala Coco Chanel, a prošle je godine predstavio kolekciju proljeće/ljeto 2018., uz popratne zvukove pjesme Zdenke Kovačiček.

Bio je jedna od najkontroverznijih osoba u modnom svijetu. Uvijek bez dlake na jeziku, iz sezone u sezonu oduševljavao je originalnim kreacijama, smjelim dizajnom i stalnim otkrivanjem novih trendova. Iako nikada nije odao svoj datum rođenja, pretpostavlja se da je rođen 10. rujna 1933., u Hamburgu, i to kao Karl Otto Lagerfeldt. Njegov otac Christian obogatio se uvozeći kondenzirano mlijeko u Njemačku tako da su Karl, njegova starija sestra Martha i polusestra Thea odrasli u raskošnom domu. Njegova majka Elizabeth bila je vrsna violinistica koja je često za stolom raspravljala o pitanjima vjerske prirode. Dolaskom Hitlera na vlast sele se u ruralno područje na sjeveru Njemačke tako da je Karl bio potpuno odsječen od nacističkog režima.

Karl je interes prema modi pokazivao još u ranom djetinjstvu. Uz blagoslov se preselio u europsko modno središte - Pariz, u kojem je studirao crtanje i povijest. Tamo je bio samo dvije godine kada je pobijedio na modnom natječaju i upoznao Yvesa Sainta Laurenta s kojim je kasnije postao jako blizak prijatelj. Uslijedila je trogodišnja suradnja s dizajnerom Pierrom Balmainom, prvo u funkciji mlađeg asistenta, a zatim pripravnika, potom dizajniranje za modne kuće Chloe i Fendi. Prelazio je iz jedne u drugu modnu kuću, sve do ranih 1980-ih kada ga je angažirao Chanel, tada brend na samrti, a kojemu je Lagerfeld udahnuo uživot ready to wear kolekcijom. Svoju vlastitu kolekciju lansirao je 1984., a opisivao ju je riječima "intelektualna seksualnost". Brend je 2005. prodao Tommyju Hilfigeru.

Tijekom sljedećih godina, Lagerfeld je radio ne samo u svijetu mode, nego i fotografije te u filmskoj industriji. Objavio je knjigu o dijeti, izbacio liniju čaša, izdao nekoliko knjiga sa svojim fotografijama te kupio knjižaru u Parizu. T.Kvorka
Svoju vlastitu kolekciju lansirao je 1984., a opisivao ju je riječima “intelektualna seksualnost”
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike