Mozaik
GLAZBENI VELIKAN U PROJEKTU ĐAKOVČANA

Stjepan Jimmy Stanić
pjeva đakovački “Fajront’’
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Suzana Petak Šimunović autorica je teksta, a glazbu je napisao Dario Balekić

Fajronte odavno sam prestao da brojim…, pjeva velikan hrvatske glazbe Stjepan Jimmy Stanić u tamburaškoj baladi pod nazivom “Fajront”, listajući u videospotu nostalgično fotoalbum sa starim fotografijama iz nekih prošlih vremena.

Djelić je to glazbeno-vizualne priče čiji naziv “Fajront” nije samo kraj još jednog radnog dana, točnije noći u kakvoj kavani, nego i riječ iza koje je stalo otvaranje i pospremanje ladica života, jedan životni krug koji zatvara povratak u prošlost, a pod dojmom sadašnjosti i inventure proživljenoga. Sve to u stihove “Fajronta” znalački je, dojmljivo, s mjerom pretočila đakovačka autorica Suzana Petak Šimunović, glazbu je napisao đakovački glazbeni veteran i član ovdašnjeg Kotyda banda Dario Balekić, videospot snimio mladi, daroviti Đakovčanin Luka Vidović, a aranžman potpisuje Kruno Dražić. Pjesma, sinergija đakovačkih snaga i glazbenog veterana kao što je Jimmy Stanić, koji je nedavno proslavio 90. rođendan, premijerno je krajem siječnja prikazana na CMC-ju, a reakcije su odlične, kako za Jimmyjevu izvedbu, tako za Balekićevu glazbu, Suzanine stihove, Lukin spot.

- Vuklo me je da “Fajront” otpjeva upravo Jimmy, koji mi je izuzetno drag, ne samo kao interpretator nego i kao čovjek, a i poznajemo se osam godina. Vrlo je ugodno raditi s njim, pun je dosjetki, viceva, no kada radi, krajnje je ozbiljan, pravi profesionalac, a što se vidi i u spotu - kaže Balekić.

- Dario mi je ponudio da otpjevam “Fajront”. Pogledao sam te note, pa tekst i jako mi se svidio, iako tamburaška glazba nije baš moj ‘fah’. Nije to samo ‘birtijaški’ fajront, nego poručuje: “Ja sam još uvijek tu, preispitujem svoj život!” Rado ću prihvatiti i nove projekte, pa sam rekao Dariju: Dajte još ovakvih pjesama koje imaju radnju i poruku, koje imaju svoju psihologiju. “Fajront” je glazbom i tekstom jako dobra pjesma i nadam se da ćemo i dalje surađivati - kaže Jimmy, koji je, doznajemo, slušajući “Fajront” i suzu pustio. A kako i ne bi kada stihovi i elegični, tankoćutni cilik tamburice diraju u dušu.

- Jimmy kaže da se i sam pronašao u pjesmi. Kada je vidio spot, nazvao me i rekao: “Dario, već šest puta smo ga Barbara, kći i ja pregledali, njih dvije ne mogu pričati, plaču, a plakao sam i ja” - kaže Balekić. Jimmyjeva pohvala velika je stvar i za tekstopisca.

- Bilo mi je šokantno, nevjerojatno kada sam čula da će na moje stihove pjesmu otpjevati Jimmy Stanić, netko koga sam kao mala gledala samo na TV-u, a sada pjeva moj tekst - kaže Suzana Petak Šimunović. Ni ona nije ostala imuna na suze kada je vidjela spot. A za nj se znalački, vizionarski pobrinuo 17-godišnji gimnazijalac Luka Vidović.

- Čim sam pročitao tekst pjesme, znao sam kako spot treba izgledati i kakvu poruku odaslati. U toj se priči može svatko pronaći - kaže Luka, koji je odlično vizualizirao priču “Fajronta”, koristeći i detalj zrcala u kojem se, kaže mladi Vidović, Jimmy u jednom trenutku vidi od prije 70 godina, odnosno nakon 70 godina. Nakon završetka gimnazije Luka se u nastavku obrazovanja i usavršavanja, kaže, vidi u Velikoj Britaniji, a spotove intezivno snima od preklani. “Fajront” je sniman na lokacijama Agronomskog fakulteta Zagreb - Jazbina, i đakovačkoj ergeli Ivandvor.

Jimmy Stanić otvoren je za daljnje projekte s ovim đakovačkim autorima, tamburaškom glazbom, Slavonijom.

- Rado se sjećam dijela mladosti provedene u Slavoniji, u Donjem Miholjcu, kada sam s 15 godina radio u tvornici špirita, a nedjeljom navečer bio je šou u jednoj - štali. Svi su onda ondje nosili još narodnu nošnju. Bili su tamburaši u štali, i ja sam malo svirao. Bio je to pravi slavonski šou, tako da sam već s 15 čuo tamburicu, i to mi se stvarno svidjelo - prisjeća se Jimmy, a Balekić znakovito kaže: “Fajront” nije, kao što ta riječ označava, kraj, nego tek početak suradnje s Jimmyjem, koji mi je već rekao: - Dario, hoću cijeli album!

Suzana Župan
Možda ste propustili...

NAKON DESET GODINA STANKE

Jessica Alba ponovo glumi, i to na TV-u

BRUCE SPRINGSTEEN NEĆE OBJAVITI SAMO SOLOALBUM

Napisao i "hrpu pjesama za album E Street Banda"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana