Sport
MINIMALNA POBJEDA ZA OSTANAK NA DRUGOM MJESTU

Kristal Abazaj bio je u nevjerici kada ga je Zekić podigao s klupe
Objavljeno 19. veljače, 2019.
Osijek u nastavku prvenstva teško hvata ritam, ali drugu utakmicu zaredom ostvaruje minimalnu pobjedu

Eto, i to smo doživjeli. Osijek je konačno uzeo ono što mu je bilo ponuđeno prije susreta s Istrom 1961. Naime, svi konkurenti u borbi za drugo mjesto odigrali su neriješeno, pa se bijelo-plavima ukazala možda i neočekivana prilika za bar malo bodovno odvajanje od pratnje.

Dugo je na terenu izgledalo kako će to biti još jedna protraćena prilika, jer Osijek opet nije bio žestok, a ni dovoljno rastrčan. Bila je to još jedna Osijekova proljetna limunadica. Istra 1961 nije loša momčad, međutim, nije baš ni toliko snažna da joj Osijek u sat vremena nogometa nije u stanju stvoriti ni jednu pravu priliku za pogodak. Jednostavno, bijelo-plavi su djelovali sporo i uspavano. No, na koncu su se izvukli zahvaljujući potezu koje je povukao trener Zoran Zekić u drugom dijelu, kada je u igru poslao novopridošlog albanskog krilnog napada Kristala Abazaja. Čovjek je odradio samo tri treninga s bijelo-plavima, ali tko zna - zna. Ušao je, zabio za pobjedu, ali i pokazao kako se napadač treba ponašati u kaznenom prostoru. Marićevo odlično dodavanje bez pardona je iz prve spremio u donji lijevi kut mreže. Za sve nas koji smo naučili na nerijetka kompliciranja osječkih napadača u kaznenom prostoru, taj je njegov potez bio ugodno osvježenje.

Pobjeda ispred dojma
Skromna je bila ponuda bijelo-plavih u toj utakmici kada je u pitanju igra, ali progledat ćemo im kroz prste ovaj put s obzirom na važnost bodova koje su osvojili. Trener Zoran Zekić prilično je odvažno ušao u susret s pet izrazitih ofenzivaca (Lopa, Bočkaj, Henty, Boban i Marić), a Lopi i Bočkaju leđa je čuvao Danijel Lončar kao zadnji vezni, zbog izostanka ozlijeđnog Domagoja Pušića. Plan je bio jasan. Dominirati u posjedu i osloniti se na kreaciju Bočkaja i Lope, ali planovi se ne ostvaruju uvijek. Osijeku je lopta išla presporo. Bočkaj i Lopa, nije tajna, vole maziti loptu, a to ozbiljno usporava igru. I dok je Lopa nekim potezima podsjetio na svoje najbolje dane i opet dosta toga radio u pokretu te bio opasan, Bočkaj je izgledao poput uspavanog medvjeda. Trom, prespor i u kretnji i u donošenju odluka, a posao mu nisu olakšali ni krilni igrači Henty i Boban koji su bili gotovo nevidljivi.

- Henty i Boban u prvom poluvremenu nisu odradili baš ni jednu kretnju koje smo na treninzima uvježbavali cijeli tjedan. I zato nam je protok lopte bio spor. Mučili smo se, u to nema sumnje, ali ulaskom Abazaja i Pilja konačno smo dobili ono što smo htjeli. Podignuli smo tempo, pritisnuli goste i uspjeli ih probiti. Očekivao sam tešku utakmicu, jer Istra 1961 je dobra momčad koja je sposobna igrati agresivno. Možda nisu toliko opasni u napadu, ali nije ih lako probiti. Nama je to uspjelo i to je jedino važno. Rekao sam i igračima poslije da me iz ovog susreta zanimala samo pobjeda. Ostvarili smo je pa možemo na taj susret staviti "ad acta" - rekao je Zoran Zekić, trener NK Osijek.

Osijek u nastavku prvenstva teško hvata ritam i radnu temperaturu, ali pobjeđuje. Jesenas su bili najefikasnija momčad Lige, a sada su u tri susreta zabili samo dva pogotka, ali su uzeli šest bodova. Može se i tako do cilja, samo je taj put rizičniji. Ovaj put obrana je bila oslonac. Guti je odigrao bez pogreške, Škorić na svojoj standardnoj dobroj razini, a Janža je uspio dobiti mnoge bitke na boku, iako je nerijetko ostavljen na cjedilu od krilnih igrača. Jedino se Grgić tu i tamo našao u ponekom defanzivnom problemu, ali on iza sebe ima Škorića, pa je i to bezbolno riješeno.

Pogodak u debiju
Ima Osijek sreće s tim svojim debitantima. U Zekićevoj eri Abazaj je peti igrač koji je u svom debiju u Osijekovom dresu zabio prvenstveni pogodak. Prije njega to je uspjelo Muzaferu Ejupiju, Harisu Hajradinoviću, Ezekielu Hentyu i Gutiju. Pa, eto, neka netko onda kaže kako sportski direktor Alen Petrović ne pogađa s pojačanjima. Abazaj se ukazao kao spasilac, a Zekić je otkrio i jednu zanimljivost vezanu uz njegov ulazak.

- S nevjericom me pogledao kada sam ga pozvao sa zagrijavanja. Kao da nije očekivao kako će dobiti priliku. No, nije se dao zbuniti, iako nije lako zaigrati kada odradiš samo tri treninga s momčadi. Mogu mu samo poželjeti neka nastavi dalje na taj način te vjerujem kako će biti još bolji kada pohvata sve zahtjeve u igri - kaže trener bijelo-plavih.

U kakvom su stanju Osijekovi krilni napadači Henty i Boban prije svih neće biti iznenađenje ako Kristal ekspresno stekne status prvotimca, a možda njegova pojava probudi Hentyja i Bobana. Zapravo, ono što je Osijeku najviše nedostajalo u prva tri proljetna nastupa jest - energija. Jesenas su bijelo-plavi suparnike nerijetko lomili visokim tempom i pritiskom, a u ovom trenutku oni to nemaju. No, trener je optimist.

- Istina je kako dio igrača još nije u potrebnoj natjecateljskoj formi. Vjerujem kako će se to promijeniti u razdoblju koje je pred nama. Osim toga još nismo imali priliku zaigrati u najjačem mogućem sastavu. Nema tajne, nestrpljivo čekamo debi Lászla Kleinheislera. Uopće ne sumnjam kako će on kvalitetom, ali i karakterom koji posjeduje, našoj igri dati novu, kvalitetniju dimenziju. Čvrsto sam uvjeren kako ćemo u susretima koji slijede biti bolji negoli smo to bili u prva tri proljetna nastupa.

Pobjede poput ove protiv Istre 1961 možda se čine ružnima, ali nerijetko znaju biti vrlo važne na putu prema konačnom cilju. Ponekad umjetnički dojam treba ostaviti sa strane i pokazati kako se može pobijediti i na mišiće. Iskreno, očekivali smo takav "mišićav" Osijek od prve minute, ali na koncu se dovoljnom pokazala kratka demonstracija sile između 55. i 70. minute.

U tih je 15 minuta Osijek igrao onako kako se od njega očekuje. Ostaje i pitanje za kada je trener Zoran Zekić tempirao formu. Uglavnom, igre bijelo-plavih oku nisu baš primamljive, ali to isto navijačko oko nakon svega pogleda i tablicu, a taj je pogled daleko ugodniji. Zapravo, susret u kojem je pružio najbolju igru u ova tri proljetna kola, onaj protiv Hajduka, Osijek je - izgubio. Toliko o važnosti dojma...

Dalibor Keler
debi
ČEKA SE I NASTUP KLEINHEISLERA
NEUVJERLJIVI VUČKOVIĆ, TEŠKO PROCJENJIV ABAZAJEV POLOŽAJ
Siromašnoj predstavi u Gradskom vrtu svoj obol dao je i glavni sudac Ivan Vučković. Zagrepčanin je peti put sudio bijelo-plavima otkako je stigao na listu i ni jednom nas njegova arbitraža baš nije ostavila očaranima. I ovaj put je vrlo neuvjerljiv, nejednakih kriterija, a posebno je iritirala njegova stalna potreba za razgovorom s igračima uoči izvođenja slobodnih udaraca. Ima je nekoliko monologa koji su trajali i po cijelu minutu, čime je dodatno stvarao nervozu na terenu. Osim toga utakmica je opet završila s gotovo 40 prekršaja, a uopće nije bila ratnička. Naravno, ostaje otvoreno pitanje i pozicije u kojoj se nalazio Kristal Abazaj kod pobjedonosnog pogotka, ali to ne ide na dušu Vučkoviću, nego njegovom pomoćniku Marku Stolniku. Bila je to stvarno granična situacija u kojoj nije uopće bilo lako procijeniti Abazajev položaj. Ako je i bio u zaleđu, u pitanju su bili centimetri, a u takvim situacijama naputak sucima jest da prednost daju napadaču.
Zoran Zekić

trener Osijeka

- Želim u svoje i u ime momčadi zahvaliti navijačima na podršci koju smo imali tijekom utakmice protiv Istre 1961. Oni su nam u nastavku susreta dali poticaj koji nas je pogurao prema pobjedi.
Možda ste propustili...

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

Najčitanije iz rubrike